Κόσμος Δευτέρα 21/12/2020, 11:50
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε: Πόσο κοστίζει η κάθε δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech

Ε.Ε: Πόσο κοστίζει η κάθε δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech

Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων(ΕΜΑ) στραμμένη σήμερα η προσοχή, καθώς αναμένεται να δώσει την έγκρισή του στο εμβόλιο Covid-19 που έχουν αναπτύξει η Pfizer, σε συνεργασία με την BioNTech. Έχει ήδη προηγηθεί η έγκριση της αρμόδιας βρετανικής αρχής αλλά και της αμερικανικής Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA). Η έγκριση από τον ΕΜΑ θα επιτρέψει στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να αρχίσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει στην καταβολή 15,5 ευρώ(18,90 δολάρια) ανά δόση για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, όπως αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο της Ε.Ε., που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Η τιμή, που είναι εμπιστευτική και συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια συνολικά 300 εκατ. δόσεων, είναι οριακά χαμηλότερη σε σύγκριση με τα 19,50 δολάρια ανά δόση που έχουν συμφωνήσει οι ΗΠΑ για την πρώτη παρτίδα 100 εκατ. δόσεων του ίδιου εμβολίου.

Το ευρωπαϊκό έγγραφο στο οποίο αναγράφεται η τιμή ανά δόση έχει ημερομηνία 18 Νοεμβρίου, ενώ κυκλοφόρησε αφότου η Ε.Ε. ανακοίνωσε τη συμφωνία με τις Pfizer και BioNTech για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News