Κόσμος Κυριακή 1/05/2022, 17:31
ΚΟΣΜΟΣ

Την ελευθερία του Τύπου υπερασπίζεται ο Πάπας Φραγκίσκος

Την ελευθερία του Τύπου υπερασπίζεται ο Πάπας Φραγκίσκος

Φόρο τιμής στους δημοσιογράφους που πέθαναν ή φυλακίστηκαν εν ώρα υπηρεσίας απέδωσε ο Πάπας Φραγκίσκος την Κυριακή, ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου και επαίνεσε όσους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης με «θάρρος αναφέρουν τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων»

Μιλώνστας σε χιλιάδες κόσμου στην πλατεία Αγίου Πέτρου στην εβδομαδιαία ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι στις 3 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου των Ηνωμένων Εθνών.

«Αποτίω φόρο τιμής στους δημοσιογράφους που πλήρωσαν προσωπικά για αυτό το δικαίωμα» είπε και σημείωσε ότι 47 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 350 φυαλκίστηκαν το προηγούμενο έτος.

Είπε ότι τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την UNESCO, τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. «Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ σε όσους θαραλλέα μας κρατούν ενήμερους για τις πληγές της ανθρωπότητας» είπε.

Τον προηγούμενο μήνα ο Πάπας Φραγκίσκος τίμησε τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν ενώ κάλυπταν τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, λέγοντας ότι ελπίζει «ο Θεός να τους ανταμείψει για τις υπηρεσίες τους για το κοινό καλό».

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογραάφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη λέει ότι έχει επιβεβαιώσει ότι τουλάχιστον 7 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ κάλυπταν την πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ερευνά εάν και άλλοι σκοτώθηκαν εξαιτίας της δουλειάς τους.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα που εδρεύουν στο Παρίσι αναφέρουν ότι έχουν καταγράψει έναν αριθμό άμεσων επιθέσεων σε δημοσιογράφους οι οποίοι φορούσαν διακριτικά «Τύπος» στην Ουκρανία

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News