Κόσμος Τετάρτη 27/04/2022, 13:50
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα αποστολή της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Νέα αποστολή της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η έβδομη αποστολή της SpaceX με επανδρωμένο διαστημικό αεροσκάφος εκκίνησε σήμερα και πραγματοποιείται για λογαριασμό της NASA. Ως αποτέλεσμα η εταιρεία έχει στείλει μέχρι σήμερα επιτυχώς συνολικά 26 άτομα σε τροχιά σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Η σημερινή αποστολή έφερε 4 αστροναύτες στο διαστημικό αεροσκάφος με όνομα Freedom. Τελικός τους προορισμός, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μετά από περίπου 16 ώρες πτήσης. «Η ομάδα της SpaceX εκτέλεσε υπέροχα» την αποστολή, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της NASA.

Η ομάδα αυτή θα παραμείνει για περίπου έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ θα συναντήσει για λίγο και την ομάδα της αμέσως προηγούμενης αποστολής της SpaceX, η οποία ξεκίνησε την αποστολή της τον περασμένο Νοέμβριο.

Το νέο πλήρωμα θα συνεχίσει τις έρευνες σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, κυρίως στα φυτά, καθώς και για ένα σχέδιο τεχνητού ανθρώπινου αμφιβληστροειδούς.

Νέα αποστολή της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-1

φωτ. Reuters

Σύμφωνα με την NASA, η SpaceX όχι μόνο προσφέρει τα μέσα για την αποστολή αστροναυτών στο διάστημα, αλλά και ορισμένες πιο οικονομικά συμφέρουσες επιλογές. Ενδεικτικά, η NASA αναμένει να καταβάλει 55 εκατ. δολάρια για κάθε αστροναύτη με την αποστολή της SpaceX έναντι 86 εκατ. δολαρίων που θα απαιτούνταν για αποστολή από την Ρωσία.

Νέα αποστολή της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-2

φωτ. Reuters

Μάλιστα, εκτιμά ότι ως αποτέλεσμα των διαγωνισμών που πραγματοποίησε μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών για την ανάληψη συμβολαίων ενδέχεται να έσωσε μεταξύ 20 και 30 δισ. δολάρια για κόστη ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις δύο ημέρες νωρίτερα είχε επιστρέψει στην γη μία ακόμη αποστολή της SpaceX, έχοντας περάσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες στον διεθνή διαστημικό σταθμό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Επέστρεψαν στη Γη οι τέσσερις αστροναύτες της πρώτης, αμιγώς ιδιωτικής, διαστημικής αποστολής

Πόλεμος των άστρων: Η Amazon ανακοίνωσε το αντίπαλο δέος των δορυφόρων Starlink

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News