Κόσμος Κυριακή 20/12/2020, 20:35
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Σε καραντίνα η Βρετανία λόγω νέου στελέχους του ιού

Σε καραντίνα η Βρετανία λόγω νέου στελέχους του ιού

Στο χάος παραδίδεται η Βρετανία, αφότου επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κυκλοφορεί στη χώρα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που είναι 70% πιο μεταδοτικό. Με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει ότι το νέο στέλεχος είναι «εκτός ελέγχου», ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι το σχέδιο που θα επέτρεπε στις οικογένειες να συναντηθούν στις γιορτές ακυρώνεται. Αμέσως εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, με ανθρώπους που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το Λονδίνο πριν να ισχύσουν οι νέες απαγορεύσεις, αψηφώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Ήδη, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  απαγορεύουν τις πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ιταλία, Ολλανδία και Βέλγιο ανακοίνωσαν τις σχετικές απαγορεύσεις, ενώ Γαλλία, Ιρλανδία και Γερμανία εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν. Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι από αύριο, Δευτέρα, όλες οι νέες αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών, αντί των 3 ημερών που ισχύει για άλλες χώρες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Bild, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της θα διακόψουν από τα μεσάνυχτα όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τις δύο αυτές χώρες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συζήτησαν την επιδημιολογική κατάσταση στη Βρετανία, καθώς και το ζήτημα του Brexit, που βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο. 

Η γερμανική προεδρία της Ε.Ε. κάλεσε τις χώρες μέλη σε έκτακτη σύσκεψη του μηχανισμού κρίσεων για το θέμα του νέου στελέχους, αύριο το πρωί. 

Οι τελευταίες εξελίξεις ουσιαστικά απομονώνουν τη Βρετανία, τονίζοντας το κόστος της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά για τον κλάδο των αερομεταφορών, αυτό θα είναι ένα ακόμα πλήγμα. 

Περισσότεροι από 16 εκατ. Βρετανοί καλούνται τώρα να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς οι νέοι περιορισμοί τίθενται σε εφαρμογή στο Λονδίνο και τη Ν. Αγγλία. Τα σχέδια πολλών για να βρεθούν με την οικογένειά τους ή να πάνε για χειμερινές διακοπές κατά τη διάρκεια των γιορτών ναυαγούν. Έως την Παρασκευή, ο Τζόνσον ήταν κάθετος ότι τα νοικοκυριά που έχουν στενές σχέσεις μπορούσαν να συναντηθούν για τα Χριστούγεννα. 

Ο νέος ιός 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις βρετανικές αρχές. Το νέο στέλεχος του ιού πιστεύεται ότι μεταδίδεται γρηγορότερα από το αρχικό, αλλά δεν θεωρείται πιο θανατηφόρο. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Μπόρις Τζόνσον, είναι 70% πιο μεταδοτικό. 

Πέραν της Βρετανίας, το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, είπε ο ΠΟΥ στο BBC. Δεν υπάρχουν ενδείξεις, πάντως, ότι αυτό αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια, κάτι που τόνισε και ο Ηλίας Μόσιαλος. 

Σε δηλώσεις του σήμερα στο Sky News ο Βρετανός υπουργός Υγείας άφησε να εννοηθεί πως τα νέα μέτρα θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. «Πρέπει να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Έχουμε μακρύ δρόμο για να το λύσουμε, κυρίως πρέπει να εξασφαλίσουμε τη χορήγηση του εμβολίου για να κρατήσουμε τους πολίτες ασφαλείς» είπε.

Όπως ανέφερε, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται αυτό το νέο στέλεχος, θα είναι πολύ δύσκολο να το θέσουμε υπό έλεγχο έως ότου έχουμε χορηγήσει το εμβόλιο».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News