Κόσμος Τρίτη 26/04/2022, 20:37
ΚΟΣΜΟΣ

Υπερδνειστερία: Κλιμακώνονται οι εντάσεις – Τοπικές αρχές θεωρούν την Ουκρανία υπεύθυνη

Υπερδνειστερία: Κλιμακώνονται οι εντάσεις – Τοπικές αρχές θεωρούν την Ουκρανία υπεύθυνη

Στο κόκκινο αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού από τις αρχές της Υπερδνειστερίας για «τρομοκρατική απειλή», έπειτα από μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν το τελευταίο 24ωρο στον φιλορωσικό θύλακα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο επικεφαλής της μολδαβικής αποσχισθείσας περιοχής δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο έδαφος θα μπορούσαν αποδοθούν στην Ουκρανία. «Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία», μεταδίδει το TASS επικαλούμενο δήλωση του Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, του αυτοαποκαλούμενου προέδρου της αποσχισθείσας περιοχής. «Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση αυτή έχουν στόχο να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση» πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία φιλορωσική περιοχή, όπως δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας.

Όπως όμως προειδοποίησε ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόκειται για εγχείρημα της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την αποσχισθείσα περιοχή και αν πέσει η Ουκρανία, τα στρατεύματα του Κρεμλίνου θα φτάσουν στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας.

Συγκεκριμένα, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ποντόλιακ έγραψε: «Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Υπερδνειστερίας και υπαινίσσεται ότι η Μολδαβία πρέπει να περιμένει “καλεσμένους”. Άσχημα νέα: Εάν η Ουκρανία πέσει αύριο, τα ρωσικά στρατεύματα θα βρίσκονται στις πύλες του Κισινάου. Καλά νέα: Η Ουκρανία θα διασφαλίσει σίγουρα τη στρατηγική ασφάλεια της περιοχής. Αλλά πρέπει να εργαστούμε ως ομάδα».

Υπενθυμίζεται πως χθες σημειώθηκε έκρηξη στην έδρα του τοπικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της αυτόκλητης δημοκρατίας στην «πρωτεύουσα» Τιρασπόλ, ενώ σήμερα εκρήξεις έπληξαν πύργο της ραδιοφωνίας καταστρέφοντας δύο κεραίες, στο χωριό Μαϊάκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Λίγο αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

Σε κάθε περίπτωση οι διαφορές στις ανακοινώσεις προκαλούν ανησυχία για τυχόν επέκταση της ουκρανικής κρίσης στη Μολδαβία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News