Κόσμος Δευτέρα 25/04/2022, 19:43
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο ακτιβιστής, φιλάνθρωπος και μαικήνας των τεχνών Οσμάν Καβαλά

Τουρκία: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο ακτιβιστής, φιλάνθρωπος και μαικήνας των τεχνών Οσμάν Καβαλά

Σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους, καταδικάστηκε σήμερα ο Τούρκος φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, με την κατηγορία ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Ο 64χρονος Καβαλά, που ανέκαθεν διακήρυττε την αθωότητά του, κρατείται εδώ και τεσσεράμισι χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί (Σηλυβρία), κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει πέρσι την αποφυλάκισή του, όμως τουρκικό δικαστήριο διέταξε να παραμείνει προφυλακισμένος.

Οι δικαστές ανακοίνωσαν την απόφαση, που έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες στην αίθουσα του δικαστηρίου, αφού συνεδρίασαν για λιγότερο από μία ώρα.

Επτά συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών, με την κατηγορία ότι του παρείχαν υποστήριξη.

Ο Καβαλά, ένας γνωστός ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί», το 2013 και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Το δικαστήριο αποφάσισε να τον απαλλάξει για την κατηγορία της κατασκοπείας λόγω έλλειψης αποδείξεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News