Κόσμος Παρασκευή 22/04/2022, 13:45
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες δεν είναι φθηνά εργατικά χέρια

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες δεν είναι φθηνά εργατικά χέρια

Η είσοδος Ουκρανών προσφύγων στη Γερμανία συνεχίζεται και στην κορυφή των προτεραιοτήτων βρίσκεται η βοήθεια και η προστασία αυτών των ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα από τη ρωσική επιθετικότητα. Αλλά φυσικά ως δεύτερο μέλημα είναι και η ένταξή τους στη γερμανική αγορά εργασίας, που προσλαμβάνει όλο και περισσότερη σημασία.

Πρόσφατα σε δηλώσεις του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τον τρομερό επιθετικό πόλεμο του Πούτιν προετοιμαζόμαστε για το γεγονός ότι πολλοί πρόσφυγες θα παραμείνουν περισσότερο στη Γερμανία. Η αγορά είναι ανοιχτή». Από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς σε συνάντηση με μέλη ΔΣ εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων υπογράμμισε τη σημασία ένταξης των Ουκρανών προσφύγων στην οικονομία.

Ουκρανή ενημερώνεται για εύρεση εργασίας στη Γερμανία

Το Συνδικάτο Οικοδομής, Γεωργίας και Περιβάλλοντος προειδοποίησε ωστόσο να μην γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης οι Ουκρανοί πρόσφυγες ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Τέλος Μαρτίου, η εταιρεία κρέατος Tönnies δέχτηκε κριτική μετά από ρεπορτάζ της εκπομπής Panorama του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD για το πώς η εταιρεία επιχείρησε στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα να προσελκύσει πρόσφυγες ως βοηθούς παραγωγής.

Η ίδια η εταιρεία βέβαια διέψευσε ότι οι προθέσεις της ήταν εγωιστικές. Αλλά για ορισμένες επιχειρήσεις είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, από τη μια να βοηθήσουν με ειλικρινή πρόθεση έχοντας ανάγκη από εργατικά χέρια και από την άλλη να αποφύγουν να γίνουν αντικείμενο επικρίσεων ότι εκμεταλλεύονται τα δεινά των προσφύγων πολέμου. Αρχές Απριλίου η εταιρεία λογισμικού SAP ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος μαζί με δικής του ιστοσελίδας, με στόχο να συγκεντρώσει την προσοχή των προσφύγων από την Ουκρανία σε κενές θέσεις εργασίας σε υποκαταστήματα SAP σε ολόκληρο τον κόσμο. Η SAP δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες.

Και η Adidas δήλωσε ότι υποστηρίζει την ένταξη προσφύγων στην αγορά εργασίας από το 2015, μέσω για παράδειγμα προσφορών για πρακτική άσκηση και ευκαιριών κατάρτισης. «Αυτά τα προγράμματα είναι ανοιχτά ασφαλώς και για πρόσφυγες από την Ουκρανία και υπάρχουν ήδη πρώτες αιτήσεις», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας αθλητικών ειδών. Επιπλέον υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για άμεση είσοδο στην αγορά εργασίας για ειδικούς στον τομέα πληροφορικής. Αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz «θέλει να υποστηρίξει πρόσφυγες από την Ουκρανία στην εύρεση νέων ευκαιριών απασχόλησης» είπε εκπρόσωπός της. Σημαντική παράμετρος είναι η γρήγορη έκδοση αδειών παραμονής και εργασίας καθώς και η σαφήνεια σχετικά με τις νομικές προϋποθέσεις, για παράδειγμα, αν και σε ποιες περιπτώσεις ορισμένα έγγραφα και πιστοποιητικά σπουδών και κατάρτισης μπορούν να μην ληφθούν υπόψη προς το παρόν, γιατί δεν μπορούν να προσκομιστούν.

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι έχουν ήδη προσλάβει τους πρώτους Ουκρανούς

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι σύμφωνα με τον διευθυντή προσωπικού Μάρτιν Σάιλερ προσφέρει μόνιμα από 3.000 έως 4.000 θέσεις εργασίας. Η εταιρεία έχει προσλάβει τους πρώτους πρόσφυγες, όπως πολιτικούς μηχανικούς, απασχολούμενους στην τηλεφωνική γραμμή hotline ή στο τμήμα πληροφορικής. Αλλά και η Siemens σχεδιάζει προγράμματα ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας, για παράδειγμα πρακτικής εξάσκησης μαθητών σε διάφορα επαγγέλματα και μαθήματα εκμάθησης γλωσσών. Η Κεντρική Ένωση Γερμανικών Βιοτεχνών ZDH ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι βραχυπρόθεσμα εστιάζει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και όχι στην προσέλκυση εξειδικευμένων χεριών εργασίας. «Τα προσόντα και το μεγάλο ενδιαφέρον των προσφύγων να βρουν γρήγορα δουλειά, αποτελούν ευκαιρίες για γρήγορη ένταξη στην αγορά εργασίας. Πολλοί πρόσφυγες έχουν ιατροτεχνικά προσόντα, γεγονός που κάνει ενδιαφέρουσα την απασχόλησή τους στον κλάδο υγείας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ZDH. 

Οι προοπτικές παραμονής δύο έως τριών χρόνων φαίνεται ρεαλιστική υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Στο διάστημα αυτό οι νέοι Ουκρανοί μπορούν να έχουν ολοκληρώσει το σχολείο και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους για να μάθουν ένα επάγγελμα. «Εμείς οι εργοδότες είμαστε πρόθυμοι να απασχολήσουμε τους Ουκρανούς και να τους εκπαιδεύσουμε, πολλοί εργοδότες συνδράμουν στην στέγαση και την φροντίδα τους» λέει ο Στέφεν Κάμπετερ, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εργοδοτών BDA.

«Η πολιτική θα πρέπει να κάνει πιο γρήγορα βήματα. Συχνά η αποδοχή αυτών των ανθρώπων είναι ακόμη πολύ αργή και αναποτελεσματική». Εκείνο που ζητά η ένωση εργοδοτών από την κυβέρνηση είναι να ανακουφίσει από τα βάρη τον κόσμο της οικονομίας  και να δημιουργήσει πλαίσιο για την ένταξή τους. «Κεντρικής σημασία είναι η δυνατότητα χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις εύρεσης θέσης εργασίας που να αντιστοιχεί στα προσόντα των προσφύγων» δήλωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης. «Εάν οι Ουκρανοί πρόσφυγες θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία, θα βρουν μια έτοιμη αγορά εργασίας, που έχει ανάγκη από εργατικό δυναμικό».

 

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News