Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 07:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι selfies στο Instagram που «έκαψαν» τους ολιγάρχες

Οι selfies στο Instagram που «έκαψαν» τους ολιγάρχες

Τρεις εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μία σειρά από φωτογραφίες στο Instagram που έδειχναν μία νεαρή Ρωσίδα να κάνει duck face μπροστά στον φακό, πάνω σε ένα πολυτελές γιοτ, έγιναν viral στο Twitter. 

Μέσα σε λίγες μέρες, στην Polina Kovaleva, που λέγεται ότι είναι η ανεπίσημη θετή κόρη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της πάγωσαν. 

Το μάθημα ήταν σαφές: Τα πάρτι είναι επικίνδυνα για τους ολιγάρχες στην εποχή του Instagram. 

Μερικά απρόσεκτα posts είναι αρκετά για να τινάξουν στον αέρα την καλύτερη άμυνα που είχαν έως τώρα για τις κρυφές αυτοκρατορίες τους: Την ανωνυμία. 

Ασφαλώς, οι ίδιοι οι ολιγάρχες σπάνια χρησιμοποιούν το Instagram και δεν δείχνουν στους περίεργους το lifestyle τους.  Όμως οι άνθρωποι που επωφελούνται από τον πολυτελή τρόπο ζωής τους είναι εκείνοι που τους «καίνε»: Μία θετή κόρη ή μία πρώην σύζυγος. 

Οι φωτογραφίες δείχνουν ελκυστικές γυναίκες να ποζάρουν σε megayachts ή να ετοιμάζονται για τένις στο Λονδίνο. Για το εκπαιδευμένο μάτι, είναι αποδείξεις. 

«Για να είσαι influencer, πρέπει να κάνεις επίδειξη», λέει η Alex Finley, μία πρώην πράκτορας της CIA που τώρα ζει στην Ισπανία και προσπαθεί να εντοπίσει τα σκάφη των ολιγαρχών. «Δέχονται έντονες πιέσεις από τον κοινωνικό τους περίγυρο να επιδείξουν τον πλούτο τους. Δεν καταλαβαίνουν τους κανόνες ασφαλείας ή τα πράγματα που μπορεί κάποιος να αντιληφθεί από μία φωτογραφία. Σκέφτονται ‘Α! Cool φωτογραφία!’. Είναι ο αδύναμος κρίκος». 

Ο Darth Vader και το St. Princess Olga

Η περίπτωση του Igor Sechin,  CEO της Rosneft και ανθρώπου του στενού κύκλου του Putin, είναι χαρακτηριστική. 

Ο Sechin είναι τόσο μυστικοπαθής  και σκληρός, ώστε έχει κερδίσει το παρατσούκλι Darth Vader στον ρωσικό και τον διεθνή τύπο. Όμως, ο λογαριασμός της πρώην συζύγου του στο Instagram τον συνέδεσε με το αξίας 120 εκατ. δολαρίων megayacht Amore Vero, το οποίο οι γαλλικές αρχές δέσμευσαν πριν από λίγο καιρό. 

Η κοινή έρευνα του Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) και της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta κατέληξε σε μία σειρά από φωτογραφίες από το Instagram της λαμπερής δεύτερης συζύγου του Sechin, Olga, κατά τη διάρκεια ταξιδιών στη Μεσόγειο και στα Νησιά Κέιμαν. Η έρευνα βρήκε ομοιότητες ανάμεσα στις φωτογραφίες, όπου η Olga εμφανιζόταν να ποζάρει με μπικίνι, και στο σκάφος St. Princess Olga.

Οι selfies στο Instagram που «έκαψαν» τους ολιγάρχες-1

Μετά το διαζύγιο του Igor και της Olga, το όνομα του σκάφους St. Princess Olga άλλαξε σε Amore Vero (Πραγματική Αγάπη). 

Ο Sechin κατέθεσε αγωγή κατά της Novaya Gazeta για το εν λόγω δημοσίευμα και την κέρδισε. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας κατέληξε ότι ο Sechin είναι πράγματι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας στην οποία ανήκει το Amore Vero (κάτι το οποίο η εταιρεία αρνείται) και προχώρησε στην δέσμευσή του. 

Η θετή κόρη του διπλωμάτη 

Στην περίπτωση της Polina Kovaleva, την οποία οι βρετανικές αρχές περιγράφουν σαν τη θετή κόρη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov, Ρώσοι ακτιβιστές κατά της διαφθοράς βρήκαν έναν θησαυρό δεδομένων στον λογαριασμό της στο Instagram. 

Βέβαια, ο Lavrov δεν είναι παντρεμένος με τη μητέρα της Kovaleva (τυπικά, είναι παντρεμένος με άλλη γυναίκα), αν και οι ακτιβιστές λένε ότι βρίσκονται σε σχέση εδώ και χρόνια. Και οι βρετανικές αρχές που έθεσαν τη νεαρή σε καθεστώς κυρώσεων, συμφωνούν. 

Η Kovaleva εμφανίζεται στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν να ζει τη μεγάλη ζωή. Παίζει τένις στο Hyde Park του Λονδίνου, ποζάρει πάνω σε ένα σκάφος και πλάι σε μια πισίνα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Vice.com 

Διαβάστε επίσης: 

Η κινηματογραφική κατάσχεση ενός superyacht: Πώς ο «Darth Vader» της Ρωσίας προσπάθησε να το σώσει στην Τουρκία

Η «πραγματική αγάπη» του Ιγκόρ Σέτσιν: Πώς έγινε ο δεύτερος σημαντικότερος άνθρωπος της Ρωσίας

Αλεξέι Μορντάσοφ: Ο πιο πλούσιος Ρώσος, το δεσμευμένος σκάφος και το τζετ για Σεϋχέλλες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News