Κόσμος Τετάρτη 20/04/2022, 22:38
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κυρώσεις στον Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ με αναφορά τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα

ΗΠΑ: Κυρώσεις στον Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ με αναφορά τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα

Στο στόχαστρο του νέου γύρου των αμερικανικών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία μπαίνει μια σημαντική εμπορική τράπεζα της Ρωσίας και ένα «ένα παγκόσμιο δίκτυο» που απαρτίζεται από περισσότερα από 40 άτομα και οντότητες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το συγκεκριμένο δίκτυο βρισκόταν υπό την ηγεσία του Ρώσου ολιγάρχη, Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, του οποίου οι δραστηριότητες είχαν επεκταθεί μέχρι και την Ελλάδα. Η σημερινή ανακοίνωση σημαίνει ότι παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου ολιγάρχη, ενώ οι επιχειρήσεις στις οποίες διαθέτει ποσοστό πάνω από 50%, μπαίνουν υπό καθεστώς κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, είχε ασκήσει δίωξη προ ημέρων στον Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ για απόπειρα παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων, προσπάθεια δημιουργίας φιλορωσικού δικτύου σε Ελλάδα και Βουλγαρία και προσπάθεια μεταφοράς 10 εκατομμυρίων δολαρίων από αμερικανική τράπεζα σε συνεργάτη του στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο Ρώσος ολιγάρχης βρισκόταν ήδη από το 2014 στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, καθώς είχε κατηγορηθεί για παροχή οικονομικής στήριξης στους αυτονομιστές του Ντόνετσκ και προσπάθεια διατάραξης της ειρήνης, της ασφαλείας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Τέλος, οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ επιτελούσε τον ρόλο του ενδιάμεσου παράγοντα, φέρνοντας σε επαφή την κυβέρνηση της Ρωσίας με φιλορώσους πολιτικούς στην Ευρώπη και ενισχύοντας οικονομικά ιδρύματα και φορείς που προωθούσαν τις ρωσικές θέσεις με στόχο την αποσταθεροποίηση των δημοκρατικών κυβερνήσεων.

 

Διαβάστε επίσης:

Όλεγκ Ντεριπάσκα: Τι κρύβει το πέρασμα του superyacht Clio από την Ελλάδα;

Οι selfies στο Instagram που «έκαψαν» τους ολιγάρχες

Πρώτες κυρώσεις στην πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News