Κόσμος Τρίτη 19/04/2022, 22:30
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: ΗΠΑ και Ε.Ε. συμφώνησαν να αυξήσουν τις πιέσεις στο Κρεμλίνο

Μπάιντεν: ΗΠΑ και Ε.Ε. συμφώνησαν να αυξήσουν τις πιέσεις στο Κρεμλίνο

Oι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σήμερα ότι είναι αναγκαίο να ενταθούν οι πιέσεις στο Κρεμλίνο, κυρίως μέσω της υιοθέτησης νέων κυρώσεων, αλλά και να απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία, κατά την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με τη συμμετοχή πολλών ηγετών συμμαχικών χωρών.

«Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» σημείωσε σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας μια ανακοίνωση που είχε εκδώσει λίγο νωρίτερα η ιταλική κυβέρνηση.

Στην τηλεδιάσκεψη αυτήν συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, οι πρόεδροι της Ρουμανίας και της Πολωνίας και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Παρόντες ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε και αυτός ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό «να πληρώσει η Μόσχα βαρύ τίμημα» για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, «επαναβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση» περί διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, με τη μείωση της εξάρτησης των χωρών από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι Δυτικοί σύμμαχοι αποφάσισαν «να ενισχύσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, κυρίως υιοθετώντας «νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εάν επιμείνει στον πόλεμο». Συμφώνησαν επίσης ότι «είναι αναγκαίο να πειστούν οι εταίροι μας, των χωρών εκείνων που δεν μετέχουν στην G7 και την ΕΕ, ότι αυτή η κρίση απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και δεν πρόκειται απλώς για μια περιφερειακή κρίση που δεν ενδιαφέρει παρά μόνο τους Δυτικούς», εξήγησε το Ελιζέ, παραπέμποντας εμμέσως στην Κίνα.

Ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι οι σύμμαχοι συζήτησαν το πώς θα μπορούσαν να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο, εάν η χώρα δεν θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να προσφύγει στον κοινό αμυντικό μηχανισμό του Συμφώνου, το αποκαλούμενο «άρθρο 5». «Η χώρα μας είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας. Θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, ώστε να μπορέσει (η Ουκρανία) να αντιμετωπίσει μια νέα επίθεση» ή, ενδεχομένως, εγγυήσεις παρόμοιες με τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα είπε στους συμμετέχοντες ότι το Τόκιο σκοπεύει να τριπλασιάσει, στα 300 εκατομμύρια δολάρια, τα δάνεια που θα χορηγήσει στην Ουκρανία. Νωρίτερα, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα στείλει στην Ουκρανία προστατευτικές μάσκες και στολές προστασίας από επικίνδυνα υλικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αν γίνει χρήση χημικών όπλων, καθώς επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη περιπολίας.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη διάσκεψη, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρει την ευθύνη για τα «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και ότι «η ρωσική εισβολή είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο συζητά με την αμυντική βιομηχανία τι είδους οπλισμό θα μπορούσε να στείλει στον ουκρανικό στρατό «για να απωθήσει τη ρωσική επίθεση», όπως αντιαρματικά όπλα. Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα μπορούσε να στείλει υπερσύγχρονα άρματα Leopard στην Ουκρανία, ο Σολτς είπε ότι το Βερολίνο και οι Δυτικές χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πιο λογικό να παραδίδονται όπλα τα οποία ξέρουν να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους. Υπενθυμίζεται ότι και η Βρετανία θα στείλει περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παράλληλα αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Brimstone.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News