Κόσμος Κυριακή 17/04/2022, 09:23
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Κι άλλο γιοτ Ρώσου ολιγάρχη ελλιμενίζεται στα ύδατα της χώρας

Τουρκία: Κι άλλο γιοτ Ρώσου ολιγάρχη ελλιμενίζεται στα ύδατα της χώρας

Ένα γιοτ που ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα έχει καταπλεύσει σε έναν κόλπο κοντά στο νοτιοδυτικό θέρετρο Γκότσεκ της Τουρκίας από χθες Σάββατο, την ώρα που όλο και περισσότεροι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι κατευθύνονται προς τη γείτονα προκειμένου να διαφύγουν από τις κυρώσεις της Δύσης, οι οποίες τους έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στον Ντεριπάσκα, ιδρυτή του ρωσικού κολοσσού που παράγει αλουμίνιο Rusal, έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτόπτης μάρτυρας είδε το μήκους 73 μέτρων γιοτ Clio που φέρει τη σημαία των Νήσων Κέιμαν να φτάνει στις ακτές του Γκότσεκ και να παραμένει σε έναν κόλπο.

Η άφιξη του Clio στα τουρκικά ύδατα έρχεται αφότου δύο σούπερ γιοτ που συνδέονται με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ελλιμενίστηκαν σε τουρκικά λιμάνια.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο επιδιώκουν να απομονώσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τους συμμάχους του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται τα θαλάσσια σύνορά της με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, διατηρεί εποικοδομητικούς δεσμούς και με τις δύο χώρες και έχει αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή στη σύγκρουση. Στηρίζει την Ουκρανία, εντούτοις αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων κατά των Ρώσων δισεκατομμυριούχων.

Η Άγκυρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ενέργειας και τους τουρίστες από τη Ρωσία και έχει αναδειχθεί σε ασφαλές καταφύγιο για τους Ρώσους που επιδιώκουν να διαφύγουν από τις κυρώσεις της Δύσης, ενώ πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες έχουν επενδύσει σε περιουσίες στη γείτονα.

Την Παρασκευή, ένας Ουκρανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η Ουκρανία συνεργάζεται με την Τουρκία για περισσότερη υποστήριξη και κατανοεί -αν και δεν είναι ευχαριστημένη- την ύπαρξη παράλληλων δεσμών μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πλούσιοι Ρώσοι αγοράζουν τέσσερα-τέσσερα τα διαμερίσματα στην Τουρκία

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος δεν μπόρεσε να κρύψει το μεγαλύτερο σκάφος του κόσμου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News