Κόσμος Σάββατο 16/04/2022, 09:43
ΚΟΣΜΟΣ

DLF: Η «αυτολογοκρισία» των Eλλήνων δημοσιογράφων

DLF: Η «αυτολογοκρισία» των Eλλήνων δημοσιογράφων

«Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα περιορίζεται συστηματικά: με επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, παρεμπόδιση της δημοσιογραφικής έρευνας, μηνύσεις κατά εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί. Γιατί;», διερωτάται η ανταποκρίτρια του ARD στην Αθήνα, Βερένα Σέλτερ, σε άρθρο της για την ιστοσελίδα του Deutschlandfunk Kultur.

«Το γεγονός ότι η αστυνομία δεν κατάφερε ακόμη να παρουσιάσει αποτελέσματα από τις έρευνες για τη δολοφονία του Καραϊβάζ τροφοδότησε εικασίες ότι μέλη της αστυνομίας ενδέχεται να εμπλέκονται στη δολοφονία. Ωστόσο παραμένει ακόμα εντελώς άγνωστο, τι ερευνούσε ο Καραϊβάζ λίγο πριν τον θάνατό του», γράφει, αναφέροντας ότι η ίδια ήρθε σε επαφή με πηγή που ερευνά το θάνατο του έλληνα ρεπόρτερ – η οποία όμως για λόγους ασφαλείας επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη στο άρθρο της.

«Η δολοφονία του Καραϊβάζ είναι μια ακραία περίπτωση στην Ελλάδα. Το γεγονός όμως ότι ο φόβος και οι ανασφάλειες αναγκάζουν τους δημοσιογράφους να σιωπήσουν είναι εμφανές και σε άλλους τομείς», επισημαίνει η δημοσιογράφος, φέρνοντας ως παράδειγμα το σκάνδαλο Novartis.

Σύμφωνα με τη συντάκτρια του άρθρου, η διεθνής κατάταξη της Ελλάδας στην 70η θέση στην έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου, δείχνει με εντυπωσιακό τρόπο ότι η οικονομική πίεση μπορεί να οδηγήσει στην αυτολογοκρισία των δημοσιογράφων:

«Θέματα τα οποία ενδέχεται να μην αρέσουν στο αφεντικό αποφεύγονται. Αυτός ο φόβος δεν είναι εντελώς αβάσιμος γιατί στην Ελλάδα, για παράδειγμα, υπάρχει πολύ στενή σχέση μεταξύ των ιδιοκτητών των ΜΜΕ και της κυβέρνησης, συχνά και αλληλοεξάρτηση. (…) Η συγκεκριμένη έκθεση δείχνει επίσης ότι αυτές οι τάσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2019, όταν ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», καταλήγει.

Πηγή: Deutsche Welle/Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Διαβάστε επίσης:

Ποιος είναι ο Σαουδάραβας που έβαλε 225 εκατ. ευρώ στον ΑΝΤΕΝΝΑ

Τουρκία: Κινδυνεύουν να κλείσουν Deutsche Welle και Voice of America στη χώρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News