Κόσμος Τετάρτη 13/04/2022, 19:46
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ διαθέτει 9 εκατ. ευρώ για τη φροντίδα ψυχικής υγείας των Ουκρανών προσφύγων

Η ΕΕ διαθέτει 9 εκατ. ευρώ για τη φροντίδα ψυχικής υγείας των Ουκρανών προσφύγων

Την κινητοποίηση 9 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα EU4Health για να βοηθήσει τα άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία και χρειάζονται επειγόντως υποστήριξη ψυχικής υγείας και μετατραυματική υποστήριξη αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση της ΕΕ θα επιτρέψει στη Διεθνή Ομοσπονδία των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις να στηρίξουν το υγειονομικό προσωπικό ώστε να φέρει εις πέρας το έργο του. Θα παράσχει επίσης υπηρεσίες ψυχικής υγείας με τη μορφή ψυχολογικών πρώτων βοηθειών, διαλογής ασθενών, ψυχολογικής μετατραυματικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στη γλώσσα των προσφύγων. 

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η βάναυση επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποκάλυψε τις φρικαλεότητες και τα τραύματα του πολέμου. Ανάγκασε εκατομμύρια αθώους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά και ευάλωτα άτομα, να εγκαταλείψουν το σπίτι, τη ζωή και την περιουσία τους και να ακολουθήσουν τον δρόμο της αβεβαιότητας. Πρέπει να προσφέρουμε ουσιαστική ψυχική και ψυχολογική υποστήριξη σε όλους όσοι την χρειάζονται. Με αυτή την πρόσθετη χρηματοδότηση, θα εξασφαλίσουμε την άμεση παροχή της βοήθειας αυτής στο πεδίο με τη βοήθεια των οργανώσεων-εταίρων μας. Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί απτό παράδειγμα της δέσμευσής μας να στηρίξουμε τους Ουκρανούς πρόσφυγες καθώς αρχίζουν να ξαναχτίζουν τη ζωή τους.»

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πλατφόρμας για την πολιτική υγείας, το δίκτυο «Στήριξη της Ουκρανίας, των γειτονικών κρατών μελών της ΕΕ και της Μολδαβίας» αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αναγκών υγείας των Ουκρανών προσφύγων και εκτοπισθέντων. Ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων προσφέρει επίσης μαθήματα κατάρτισης και ενότητες ηλεκτρονικής μάθησης σχετικά με τη μετανάστευση και την υγεία στις 24 γλώσσες της ΕΕ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα αφανή θύματα του πολέμου

Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Αλεξάνδρα Σδούκου: Εως το τέλος του 2023 θα ξέρουμε εάν η Ελλάδα διαθέτει φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News