Κόσμος Δευτέρα 11/04/2022, 22:50
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Ελον Μασκ δεν επένδυσε σε έρευνες κατά της γήρανσης: «Δεν φοβάμαι να πεθάνω»

Γιατί ο Ελον Μασκ δεν επένδυσε σε έρευνες κατά της γήρανσης: «Δεν φοβάμαι να πεθάνω»

Την τελευταία δεκαετία, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο Τζεφ Μπέζος και ο Πίτερ Τιλ έχουν ρίξει χρήματα σε έρευνες που παρατείνουν τη ζωή και στην αντιγήρανση. Αντίθετα, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, Ελον Μασκ, δεν έχει ακολουθήσει το παράδειγμά τους. 

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να ζουν για πολύ περισσότερο χρόνο», είπε πρόσφατα ο Μασκ. «Θα προκαλούσε ασφυξία στην κοινωνία γιατί η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αλλάζουν μυαλά. Απλώς πεθαίνουν. Έτσι, αν δεν πεθάνουν, θα κολλήσουμε σε παλαιές ιδέες και η κοινωνία δεν θα προχωρήσει».

Αυτή είναι μια διαφορετική άποψη, τουλάχιστον μεταξύ των δισεκατομμυριούχων της Silicon Valley – πολλοί από τους οποίους έχουν ιστορικό επενδύσεων στην έρευνα μακροζωίας. Μέχρι στιγμής, πολύ λίγες – ίσως καμία – από αυτές τις επενδύσεις έχουν ολοκληρωθεί.

Το Σεπτέμβριο του 2021, το MIT Technology Review ανακοίνωσε ότι ο Μπέζος επένδυσε άγνωστο χρηματικό ποσό στην αντιγηραντική start-up Altos Labs. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο εστιάζει στον «προγραμματισμό κυτταρικής αναζωογόνησης», μια θεωρητική μέθοδο αναστροφής ασθενειών, τραυματισμών και αναπηρίας.

Ο Μπέζος και ο Τιλ έχουν επίσης επενδύσει και οι δύο στην Unity Biotechnology, εταιρεία με έδρα το Νότιο Σαν Φρανσίσκο που ερευνά τα «γηρασμένα κύτταρα», τα οποία σταματούν να διαιρούνται στους ανθρώπους καθώς γερνούν. Η ιδέα είναι να αναπτυχθούν «φάρμακα τα οποία να μπορούν να επιβραδύνουν, να σταματούν ή να προλαμβάνουν τις ασθένειες της γήρανσης».

Ο Tιλ είναι ίσως ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές της έρευνας κατά της γήρανσης της Silicon Valley. Μια νεοφυής εταιρεία του, που ονομάζεται Ambrosia, επανεξέτασε μια πρακτική της δεκαετίας του 1950 που ονομαζόταν παραβίωση, η οποία πειραματιζόταν σε αρουραίους στο κυκλοφορικό σύστημα. Οι μελέτες δεν απέφεραν συγκεκριμένα συμπεράσματα, αλλά η εταιρεία με έδρα το Μοντερέι της Καλιφόρνια είχε ξεκινήσει παρόμοιες δοκιμές σε ανθρώπους με στόχο την αναζωογόνηση οργάνων του σώματος. 

Να σημειωθεί ότι το 2019, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση κατά της παραβίωσης και η Ambrosia φαίνεται να μην λειτουργεί σήμερα.

Ωστόσο, ο Μασκ – ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με καθαρή περιουσία 265,4 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes – αντιτίθεται σε πολλούς από τους συνομηλίκους του στη Silicon Valley. «Σίγουρα θα ήθελα να διατηρήσω την υγεία μου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλά δεν φοβάμαι να πεθάνω. Νομίζω ότι θα ήταν ανακούφιση», είπε χαρακτηριστικά. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Elon Musk: Tα 3 ιδιαίτερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το management του

Ζωή για πάντα: Download του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ρομπότ βλέπει ο Elon Musk

Game of Thrones με το Twitter: Θα εξαγοράσει ο Μασκ την πλατφόρμα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News