Κόσμος Δευτέρα 11/04/2022, 22:23
ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη παραίτηση υπουργού της κυβέρνησης Σολτς

Οι οικογενειακές διακοπές τεσσάρων εβδομάδων μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες στην κοιλάδα του Αρ το 2021 στάθηκε η αφορμή για την παραίτηση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων Άνε Σπίγκελ.

Πρώτη παραίτηση υπουργού της κυβέρνησης Σολτς

Οι οικογενειακές διακοπές τεσσάρων εβδομάδων μετά τις καταστροφές από τις πλημμύρες στην κοιλάδα του Αρ το 2021 στάθηκε η αφορμή για την παραίτηση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων Άνε Σπίγκελ. Τότε ήταν υπουργός Περιβάλλοντος της Ρηνανίας-Παλατινάτου και υπεύθυνη για την πολιτική προστασία. Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την παραίτησή της δήλωσε ότι σέβεται την απόφασή της.

Η παραίτηση της υπουργού των Πρασίνων εντείνει όμως τη συζήτηση και για άλλους υπουργούς του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Σκληρή κριτική έχουν δεχθεί τις τελευταίες εβδομάδες ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού που δεν κατάφερε να περάσει στη Βουλή και του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις. Επίσης, η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ γίνεται κι αυτή στόχος και κατηγορείται για διστακτική πολιτική εξαγωγών όπλων στην Ουκρανία.

Προηγήθηκε μια άλλη παραίτηση στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία

Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων  Άνε Σπίγκελ ως υπουργός Περιβάλλοντος στη Ρηνανία-Παλατινάτο έπρεπε να παρουσιαστεί και να δώσει εξηγήσεις για τη δουλειά της και στην εξεταστική επιτροπή στο τοπικό κοινοβούλιο του Μάιντς. Ωστόσο, τώρα η πίεση στην πολιτικό των Πρασίνων ήταν μεγλύτερη γιατί στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η υπουργός Περιβάλλοντος Ούρσουλα Χάινεν Έσερ αναγκάστηκε να παραιτηθεί και αυτή, εξαιτίας παρόμιων κατηγοριών για διακοπές την περίοδο που η χώρα συνταρασσόταν από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Η πολιτικός των Πρασίνων πάντως, το βράδυ της Κυριακής, σε μια πολύ συναισθηματική δήλωση, παραδέχθηκε ότι οι διακοπές ήταν λάθος και ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό. Η μητέρα τεσσάρων παιδιών, δήλωσε δέκα μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, πως οι λόγοι των διακοπών της ήταν οικογενειακοί. Ο άντρας της υπέστη εγκεφαλικό το 2019 και τα τέσσερα παιδιά της είχαν πιεστεί πολύ εξαιτίας της πανδημία του κορωνοϊού. Επίσης, είχε αναλάβει πάρα πολλά καθήκοντα στους Πράσινους στη Ρηνανία-Παλατινάτο και την τοπική κυβέρνηση, ανέφερε η Σπίγκελ. «Ήταν λάθος που πήγαμε διακοπές και μείναμε τόσο πολύ. Παρακαλώ συγχωρέστε με για αυτό το λάθος», πρόσθεσε.

Κατανόηση αλλά και ανησυχία

Τόσο ο Καγκελάριος Σολτς όσο και πολιτικοί των Πρασίνων δήλωσαν πως συγκινήθηκαν από τη δήλωσή της το βράδυ της Κυριακής. Η εμφάνισή της επηρέασε τον Καγκελάριο, ‘ήταν προσωπικά πολύ εντυπωσιασμένος’, δήλωσε μια κυβερνητική εκπρόσωπος. «Όσον αφορά τη συνεργασία, ο Καγκελάριος εκτιμά τη δουλειά της», πρόσθεσε. Επίσης ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η συνέντευξη Τύπου της Σπίγκελ προκάλεσε γενικότερα μεγάλη συγκίνηση. «Νομίζω ότι όλοι όσοι την είδαν ένιωσαν παρόμοια», είπε και συμπλήρωσε πως νιώθει μέγιστο σεβασμό για το θάρρος και τη σαφήνειά της.

Ο επικεφαλής του FDP και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post εξέφρασε επίσης «το σεβασμό του σε αυτό το βήμα» όπως είπε.

Σε κύκλους του κυβερνητικού συνασπισμού αναφέρεται πάντως, ότι η νευρικότητα των κομμάτων και εξαιτίας των επερχόμενων τοπικών εκλογών στο Σλέσβιχ-Χολστάιν και κυρίως στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τον Μάιο, είναι μεγάλη. Οι Πράσινοι πρέπει τώρα να βρουν διάδοχο για το υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων. Δεδομένου όμως του ανταγωνισμού μεταξύ των διαφορετικών αντιλήψεων μέσα στο κόμμα, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται εύκολο.

πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News