Κόσμος Παρασκευή 18/12/2020, 23:29
ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗ

Microsoft: Και αυτή στόχος των χάκερς

Microsoft: Και αυτή στόχος των χάκερς

H Microsoft αναγνώρισε ότι περισσότεροι από 40 πελάτες της παγκοσμίως είχαν τις προβληματικές versions του προγράματος διαχείρισης τεχνολογίας πληροφορικής μέσω του οποίου έκαναν τις κυβερνοεπιθέσεις οι ύποπτοι Ρώσοι χάκερς την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ο αμερικανικός κολοσσός γνωστοποίησε ότι το 80% των «θυμάτων» είναι στις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα σε επτά άλλες χώρες: Καναδά, Μεξικό, Βέλγιο, Ισπανία, Βρετανία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ανάλυση της Microsoft δίδει μέχρι στιγμής την πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από την κυβερνοεπίθεση της προηγούμενης εβδομάδας και η οποία έγινε μέσω του προγράμματος λογισμικού που πωλείται από την εταιρεία διαχείρισης συστημάτων τεχνολογίας πληροφορικής SolarWinds. Το λογισμικό αυτό, SolarWinds Orion, έχει περισσότερους από 18.000 πελάτες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών, ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών. 

Η Microsoft ανέφερε ότι το χτύπημα «έγινε σε πολλές πρωτεύουσες εκτός της Ρωσίας», αποτελώντας μία ευρείας κλίμακας και επιτυχημένη επίθεση απέναντι τόσο στην εμπιστοσύνη προς την τεχνολογία πληροφορικής όσο και προς τις κυβερνήσεις και τα εργαλεία τεχνολογίας που χρησιμοποιούν για την προστασία τους.  

Η Microsoft γνωστοποίησε επίσης ότι έχει «απομονώσει και απομακρύνει» ένα ελλάτωμα στα συστήματά της που σχετίζονται με το λογισμικό της SolarWinds και το οποίο διευκόλυνε τους ύποπτους Ρώσους χάκερς. Η ανακοίνωση της Microsoft αποτελεί την πρώτη δημόσια τοποθέτηση της εταιρείας ότι υπήρξε και αυτή «θύμα» της κυβερνοεπίθεσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnnmoney.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News