Κόσμος Τρίτη 5/04/2022, 18:37
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Την Πέμπτη θα μιλήσει στην ελληνική βουλή – Η ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη

Ζελένσκι: Την Πέμπτη θα μιλήσει στην ελληνική βουλή – Η ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης αυτή την Πέμπτη 7 Απριλίου. Η ομιλία του θα αρχίσει στις 11.45 το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου μέσω βιντεοκλήσης παρουσίασε καταστάσεις αδιανόητης βίας από το ρωσικό στρατό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχουν διαπράξει».

«Χθες, επέστρεψα από την πόλη Μπούκα, που απελευθερώθηκε πρόσφατα από τα ρωσικά στρατεύματα όχι μακριά από το Κίεβο. Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε ένα έγκλημα που να μην διέπραξαν. Ο Ρωσικός στρατός έψαξε και σκότωσε σκόπιμα όποιον υπηρετούσε τη χώρα μας. Σκότωσαν, πυροβόλησαν και δολοφόνησαν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους όταν απλώς προσπάθησαν να καλέσουν κάποιον που είναι ζωντανός, σκότωσαν ολόκληρες οικογένειες, ενήλικες και παιδιά. Και προσπάθησαν να κάψουν τα πτώματα».

Πρόσθεσε: «Τους έβγαλαν τις γλώσσες γιατί οι εισβολείς δεν άκουγαν αυτά που ήθελαν να ακούσουν».

Αναφερόμενος στις θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν στα περίχωρα του Κιέβου, είπε: «Έχουμε στοιχεία, υπάρχουν δορυφορικές εικόνες, δίνουμε πρόσβαση στους δημοσιογράφους» και ζήτησε να γίνουν διεθνείς έρευνες. «Είμαι σίγουρος ότι κάθε μέλος του ΟΗΕ θέλει να τιμωρηθεί ο ένοχος αυτών των πράξεων».

Τόνισε ο Ρωσικός στρατός προχωρά σε ευρύ πλιάτσικο και έδωσε μάλιστα το παρακάτω παράδειγμα: «Τραβάνε χρυσά σκουλαρίκια από τα αυτιά γυναικών και γεμίζουν με αίμα».

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι μιλάει στη μνήμη των «αμάχων που πέθαναν, που πυροβολήθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους αφού βασανίστηκαν. Μερικοί από αυτούς πυροβολήθηκαν στους δρόμους. Άλλους τους πέταξαν στα πηγάδια. Και πέθαναν. Βασανίστηκαν. Σκοτώθηκαν στα διαμερίσματά τους, σπίτια ανατινάχτηκαν από χειροβομβίδες. Πολίτες καταπλακώθηκαν από τανκς ενώ κάθονταν στα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου μόνο για την ευχαρίστησή τους. Έκοψαν κομμάτια από τα σώματα των αμάχων, έκοψαν τον λαιμό των αμάχων. Γυναίκες βιάστηκαν και σκοτώθηκαν μπροστά στα παιδιά τους».

«Ξέρω, και γνωρίζετε πολύ καλά τι θα πουν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας ως απάντηση στις κατηγορίες για αυτά τα εγκλήματα», είπε και πρόσθεσε: «Το έχουν πει πολλές φορές. Το πιο σημαντικό ήταν μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου πάνω από το Ντονμπάς από ρωσικές δυνάμεις με ρωσικά όπλα ή κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία. Θα κατηγορήσουν τους πάντες μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Θα πουν ότι υπάρχουν διάφορες εκδοχές,ότι είναι αδύνατο να εξακριβωθεί ποια από αυτές τις εκδοχές είναι αληθινή. Θα πουν μάλιστα ότι τα πτώματα πετάχτηκαν και ότι όλα τα βίντεο είναι στημένα. Αλλά είναι το 2022. Τώρα έχουμε πειστικά στοιχεία».

O Ουκρανός πρόεδρος συνέχισε: «Η ηγεσία της Ρωσίας αισθάνεται σαν αποικιοκράτης στην αρχαιότητα. Χρειάζονται τον πλούτο μας, τους ανθρώπους μας. Οι Ρώσοι έχουν ήδη απελάσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μας στη χώρα τους, απήγαγαν περισσότερα από δύο χιλιάδες παιδιά. Προχωρούν σε απαγωγές παιδιών και συνεχίζουν να το κάνουν. Η Ρωσία θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε σιωπηλούς σκλάβους. Ο στρατός της Ρωσίας λεηλατεί ανοιχτά τις πόλεις και τα χωριά που έχουν καταλάβει. Γι’ αυτό λέγεται λεηλασία. Κλέβουν τα πάντα, ξεκινώντας από φαγητό και με σκουλαρίκια – χρυσά σκουλαρίκια που τα τραβάνε από τα αυτιά και είναι καλυμμένα με αίμα».

Συμπλήρωσε ότι ο κόσμος «έχει να κάνει με ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε δικαίωμα να σκοτώνει», αναφέροντας το δικαίωμα της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου να ασκεί βέτο σε ψηφίσματα. 

«Αυτό υπονομεύει ολόκληρη την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ασφάλειας. Τους επιτρέπει να μείνουν ατιμώρητοι», παρατήρησε.

 Συνέχισε λέγοντας ότι το συμβούλιο θα πρέπει «να αποπέμψει τη Ρωσία ως επιτιθέμενο και ως πηγή πολέμου, ώστε να μην μπορεί να εμποδίζει αποφάσεις σχετικά με τη δική του επίθεση, τον δικό του πόλεμο». Πρότεινε μάλιστα ως εναλλακτική τη μεταρρύθμιση του συμβουλίου, προτού προσθέσει: «Η επόμενη επιλογή θα ήταν να διαλυθεί το Συμβούλιο εντελώς».

Πηγή: kathimerini

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News