Κόσμος Παρασκευή 18/12/2020, 17:49
ΚΟΣΜΟΣ

Ακριβότερα πληρώνουν την πανδημία οι μετανάστες

Ακριβότερα πληρώνουν την πανδημία οι μετανάστες

Τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, που εφάρμοσαν οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης, κατάφεραν να κρατήσουν την αύξηση της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα, παρά την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας. Όμως, εάν κοιτάξει κανείς την αύξηση της ανεργίας ανάμεσα στους μετανάστες, βλέπει ότι αυτή είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολλαπλάσια σε σχέση με την αύξηση της ανεργίας  που καταγράφεται στον ντόπιο πληθυσμό.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Σουηδία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και τη Νορβηγία.

Ακριβότερα πληρώνουν την πανδημία οι μετανάστες-1

Η πιο προφανής εξήγηση είναι ότι οι μετανάστες (πολλές φορές αδήλωτοι και ανασφάλιστοι) έπεσαν μέσα από τις «χαραμάδες» των κρατικών προγραμμάτων για τη στήριξη της απασχόλησης. Άλλωστε, συνήθως απασχολούνται σε δουλειές που δεν μπορούν να γίνουν από το σπίτι. 

Κόντρα στη γενική τάση κινήθηκαν η Ελβετία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Λετονία,  η Ολλανδία και η Δανία, όπου οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν περισσότερες ανάμεσα στους ντόπιους από ό,τι μεταξύ των μεταναστών.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News