Κόσμος Πέμπτη 31/03/2022, 22:54
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων και το απηρχαιωμένο σύστημα διανομής

ΗΠΑ: Η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων και το απηρχαιωμένο σύστημα διανομής

Η απελευθέρωση – μαμούθ πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ εξαρτάται από ένα απηρχαιωμένο δίκτυο αγωγών και αποθήκευσης με προβληματικό παρελθόν. 

Το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο στον κόσμο, δημιουργήθηκε μετά το Αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όμως το σύστημα διανομής σχεδιάστηκε με ορίζοντα διάρκειας ζωής 25 ετών και δοκιμαστικές πωλήσεις που έγιναν στο παρελθόν έδειξαν προβλήματα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ικανότητα μίας άμεσης διανομής. 

Αποθηκευτικοί χώροι έχουν καταρρεύσει και αρκετοί αγωγοί έχουν διαβρωθεί. «Πρόκειται για μία απηρχαιωμένη εγκατάσταση, η κυβέρνηση έχει κάνει κάποιες βελτιώσεις και ορισμένες εργασίες βρίσκονται μάλιστα σε εξέλιξη», αναφέρει ο Ρον Μινσκ, πρώην σύμβουλος σε θέματα ενέργειας των προέδρων Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον. 

Το Κογκρέσο έδωσε το 2015 περί τα 2 δισ.δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των στρατηγικών αποθεμάτων. Ομως, έκθεση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ το 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα βελτίωσης δεν είναι σε θέση να απομακρύνει τις ανησυχίες του Κογκρέσου για τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται το δίκτυο των στρατηγικών αποθεμάτων. 

Ανάλυση του υπουργείου που έγινε το 2016 είχε επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ μπορούν να διανείμουν αποτελεσματικά, το μέγιστο, 2,56 εκατ.βαρέλια ημερησίως και το λιγότερο 280.000 βαρέλια ημερησίως, ανάλογα με το σενάριο. 

Μια δοκιμαστική απελευθέρωση 5 εκατομμυρίων βαρελιών το 2014 αποκάλυψε σημεία συμφόρησης στο σύστημα και το 2005, όταν δόθηκαν 20,8 εκατομμύρια βαρέλια για την αποσυμφόρηση της αγοράς μετά τους τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα, χρειάστηκαν 20 ημέρες για να ξεκινήσει η κυκλοφορία πετρελαίου. 

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες υλικοτεχνικές προκλήσεις για τις οποίες εκδηλώνονται ανησυχίες. Για παράδειγμα σε κάποιες ποσότητες αποθεμάτων έχουν εντοπιστεί «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα» υδρόθειου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, η στάθμη αερίου ήταν 250 φορές υψηλότερη από ό,τι επιτρέπουν τα κυβερνητικά πρότυπα ασφαλείας. 

Ενώ το υδρόθειο υπάρχει φυσικά στο αργό, οι παραγωγοί συχνά καταβάλλουν προσπάθειες για να το αφαιρέσουν επειδή μπορεί να θέσει τους εργαζόμενους σε κίνδυνο και να διαβρώσει τους αγωγούς και τα διυλιστήρια. Πολλοί αγωγοί έχουν περιορίσει την επιτρεπόμενη ποσότητα υδρόθειου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγει τα αποθέματα ο Μπάιντεν: Απελευθερώνει 180 εκατ.βαρέλια πετρελαίου

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News