Κόσμος Παρασκευή 18/12/2020, 14:30
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στο έλεος της μεγαλύτερης κυβερνοεπίθεσης υπουργεία και ομοσπονδιακές υπηρεσίες

ΗΠΑ: Στο έλεος της μεγαλύτερης κυβερνοεπίθεσης υπουργεία και ομοσπονδιακές υπηρεσίες

Στόχος επίθεσης από χάκερ έγινε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, στο πλαίσιο της χειρότερης κυβερνοεπίθεσης που έχει δεχθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Το υπουργείο Ενέργειας είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των πυρηνικών όπων, φαίνεται όμως ότι το οπλοστάσιο πυρηνικών δεν έχει επηρεασθεί από την κυβερνοεπίθεση.

Είχε προηγηθεί προειδοποίηση της Microsoft την προηγούμενη ημέρα για τον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού στα συστήματά της. Οι υποψίες στρέφονται στη ρωσική κυβέρνηση, αν και η Μόσχα αρνείται οιαδήποτε συμμετοχή στην επίθεση.

Εκτός από το υπουργείο Ενέργειας, τους τελευταίους μήνες και το υπουργείο Οικονομικών όπως και το υπουργείο Εμπορίου έγιναν στόχοι κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τους αξιωματούχους την Κυριακή. 

Η κορυφαία Yπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών(Cisa) προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις προέρχονται από εξαιρετικά επιδέξιους και εξειδικευμένους χάκερ και η αντιμετώπισή τους αποδεικνύεται περίπλοκη και δύσκολη.

Σύμφωνα με τη Cisa, έχουν υποστεί ζημιά ζωτικής σημασίας υποδομές, ενώ έχει παραβιασθεί η ασφάλεια σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Η επίθεση εκτιμάται ότι άρχισε τον Μάρτιο του 2020. Η Cisa δεν αποκάλυψε εάν έχουν κλαπεί ή εκτεθεί προσωπικά ή απόρρητα δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά, διαβεβαίωσε ότι οι λειτουργίες ασφαλείας που αφορούν τον πυρηνικό εξοπλισμό δεν επηρεάσθηκαν από την επίθεση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News