Κόσμος Τρίτη 29/03/2022, 14:13
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Καμία ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες με την Ουκρανία

Κρεμλίνο: Καμία ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες με την Ουκρανία

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην Τουρκία σήμερα Τρίτη για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες, με την Ουκρανία να επιδιώκει κατάπαυση του πυρός χωρίς συμβιβασμούς σε θέματα εδαφικής ακεραιότητας ή κυριαρχίας, με τις δυνάμεις της να απωθούν τους Ρώσους από το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες δεν έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο μέχρι στιγμής, αλλά είναι σημαντικό να συνεχιστούν πρόσωπο με πρόσωπο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σχετικά με τις συνομιλίες στην Τουρκία: «Δεν κάνουμε ανταλλαγή ανθρώπων, γης ή κυριαρχίας. Το ελάχιστο θα είναι ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση.

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δείχνει έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς για τερματισμό του πολέμου. 

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ έχουν ελάχιστες ελπίδες για επίλυση της κρίσης. Αλλά η επανέναρξη απευθείας συνομιλιών αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατάπαυση του πυρός, τη στιγμή που η ρωσική εισβολή έχει σταματήσει στα περισσότερα μέτωπα, αλλά συνεχίζει να προκαλεί δεινά στους αμάχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πολλές πόλεις.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό την πρώτη φάση της στρατιωτικής της επίθεσης, έχει αποδυναμώσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας και τώρα θα επικεντρωθεί σε περιοχές που διεκδικούν οι αυτονομιστές στα νοτιοανατολικά.

Παρόν στις διαπραγματεύσεις στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη ήταν και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς, αν και δεν έχει διευκρινιστεί με ποια ιδιότητα. O Αμπράμοβιτςπροσπάθησε να ενεργήσει ως ενδιάμεσος, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια ταξιδιού στις αρχές του πολέμου, όταν ο ίδιος και αρκετοί Ουκρανοί διαπραγματευτές λέγεται ότι αρρώστησαν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών στο παλάτι του στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι είναι στο χέρι τους «η διακοπή αυτής της τραγωδίας». Η ουκρανική τηλεόραση ανέφερε ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν με ένα «κρύο καλωσόρισμα» και χωρίς χειραψία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News