Κόσμος Δευτέρα 28/03/2022, 20:15
ΚΟΣΜΟΣ

Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης

Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης

Συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της δηλητηρίασης παρουσίασαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από συνάντηση στο Κίεβο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

Μετά τη συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος μετέβη σε Μόσχα, Λβιβ και άλλους χώρους διαπραγματεύσεων, καθώς και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα που περιελάμβαναν κόκκινα μάτια, συνεχή και επώδυνη δακρύρροια καθώς και ξεφλούδισμα του δέρματος στο πρόσωπο και στα χέρια τους, σύμφωνα με τις πηγές.

Η ουκρανική πλευρά απέδωσε την δηλητηρίαση σε ενέργεια των «σκληροπυρηνικών» της Μόσχας, ώστε να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Πηγή από το περιβάλλον του Αμπράμοβιτς είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.

Ο Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, στους οποίους περιλαμβάνεται ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση πλέον και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμπράμοβιτς, δεν επηρεάστηκε. Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι είπε ότι δεν είχε πληροφορίες σχετικά με τις υποψίες για δηλητηρίαση.

Δυτικοί εμπειρογνώμονες που εξέτασαν το περιστατικό είπαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιου είδους επίθεση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

«Ο Αμπράμοβιτς έχασε την όραση του για αρκετές ώρες»

Δημοσιογράφος του Guardian έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: Μια πηγή με άμεση γνώση μόλις μου επιβεβαίωσε τις αναφορές του WSJ/Bellingcat ότι ο Αμπράμοβιτς υπέφερε από συμπτώματα δηλητηρίασης. «Ο Ρομάν έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες» και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία, είπε η πηγή».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται Reuters και AFP, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό», προσθέτοντας «π.χ., όχι δηλητηρίαση». Ο ίδιος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πηγή: kathimerini

Διαβάστε επίσης:

The French Connection: Τι συνδέει τον Ρομάν Αμπράμοβιτς με τον Αριστοτέλη Ωνάση

Αμπράμοβιτς: Πώς πλούτισε το ορφανό που πουλούσε πλαστικές πάπιες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News