Κόσμος Δευτέρα 28/03/2022, 17:00
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη – Ζητείται πλήρης εκκένωση

Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη – Ζητείται πλήρης εκκένωση

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» μετά από εβδομάδες πολιορκίας από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν άγνωστο αριθμό αμάχων νεκρών και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Δεν είναι όλα στη δύναμή μας», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήμαρχος της Μαριούπολης, σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, σύνδεση», είπε και πρόσθεσε: «Και είναι πραγματικά τρομακτικό».

Δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν ενεργές μάχες εντός της πόλης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να πλησιάσουν ή να εξέλθουν με ασφάλεια από την πόλη.

Ένας φιλορώσος ηγέτης των αυτονομιστών, δήλωσε την Κυριακή είπε ότι περίπου 1.700 κάτοικοι της Μαριούπολης «εκκενώνονται» καθημερινά από την πόλη και τα περίχωρά της, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι Ρώσοι στην πραγματικότητα πραγματοποιούν αυτό που περιγράφουν ως βίαιη απέλαση χιλιάδων στη Ρωσία. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι, σε χθεσινή του συνέντευξη σε Ρώσους δημοσιογράφους, είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία διατηρούσε υπό τον έλεγχο της ένα μέρος της πόλης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ήδη στις 10 μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας δηλώνει ο Ζελένσκι

Εκτιμήσεις για 300 νεκρούς αμάχους στο θέατρο της Μαριούπολης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News