Κόσμος Σάββατο 26/03/2022, 18:37
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ουκρανός πρόεδρος καλεί τις πετρελαιοπαραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή

Ο Ουκρανός πρόεδρος καλεί τις πετρελαιοπαραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τις χώρες που παράγουν ενέργεια να αυξήσουν την παραγωγή, έτσι ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πλούτο της σε πετρέλαιο και αέριο ώστε να «εκβιάζει» τις υπόλοιπες χώρες.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια εμφάνισής του μέσω βιντεοσύνδεσης στη διεθνή διάσκεψη Doha Forum είπε πως χώρες όπως το Κατάρ μπορούν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της Ευρώπης.

«Μπορούν να κάνουν πολλά για να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη. Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη δική σας προσπάθεια. Σας ζητώ να αυξήσετε την παραγωγή ενέργειας, έτσι ώστε όλοι στη Ρωσία να καταλάβουν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και να εκβιάζει τον κόσμο» είπε, σύμφωνα με μεταφρασμένα σχόλιά του.

Η εισβολή εδώ και έναν μήνα στην Ουκρανία από τη Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου στην Ευρώπη, έχει εντείνει τις ανησυχίες για διαταραχή του ενεργειακού εφοδιασμού και έχει κάνει πιο ευκρινή την εξάρτηση χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης πως καμία χώρα δεν είναι εξασφαλισμένη απέναντι σε σοκ από διαταράξεις στον εφοδιασμό τροφίμων που συμβαίνουν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα του. Η Ουκρανία είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο.

«Οι διεθνείς αγορές δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη τις επιπτώσεις της πανδημίας, τις τιμές σοκ των τροφίμων. Κανείς δεν είναι εξασφαλισμένος απέναντι σε αυτά τα σοκ και δεν μπορείτε να εξασφαλιστείτε αν υπάρχει μια φυσική σπανιότητα τροφίμων», είπε.

«Τα ρωσικά στρατεύματα καλύπτουν χωράφια στην Ουκρανία για μίλια, εκμεταλλεύονται αγροτικό εξοπλισμό», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πιθανή μία εμφάνιση του Ζελένσκι στην τελετή των Όσκαρ

Τσαβούσογλου: Ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία Ρώσοι ολιγάρχες

Επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση με τις εξαγωγές σιτηρών στην Ουκρανία

Κυρ. Μητσοτάκης: Έγινε ρητή αναφορά για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου στα συμπεράσματα της Συνόδου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News