Κόσμος Παρασκευή 25/03/2022, 21:16
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Κοινή εντολή για αγορά ενέργειας – Ειδικό καθεστώς σε Ισπανία και Πορτογαλία

Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Κοινή εντολή για αγορά ενέργειας – Ειδικό καθεστώς σε Ισπανία και Πορτογαλία

Σε συμφωνία για συνεργασία σε εθελοντική βάση για κοινή αγορά αερίου, κατέληξε η Ε.Ε. μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής, όπως ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο Σολτς είπε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει το ζήτημα για πλαφόν στις τιμές ενέργειας, προσθέτοντας πως υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνόδου, υπογραμμίζονας ότι η χώρα του εξετάζει το πως θα αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια. 

Αναγνώρισε ωστόσο ότι τόσο η Γερμανία όσο και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ εμφανίζοντας επιφυλακτικές ως προς τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας που θα αφορούν τις υψηλές τιμές.

Τόνισε ακόμη πως θα συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας οικονομικά, τόσο όσον αφορά ανθρωπιστική βοήθεια, όσο και όπλα και σημείωσε πως όλοι συμφωνούν πως πρέπει να υπάρχει μια άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία.

 

Μακρόν: Η Ε.Ε. θα έχει την εντολή για κοινές αγορές ενέργειας

 

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα έχει την εντολή να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να επιτρέψει στην ένωση να έχει καλύτερο έλεγχο στον ενεργειακό εφοδιασμό της και στην αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η αποσύνδεση μεταξύ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν ραγδαία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

Eιδικό καθεστώς σε Ισπανία και Πορτογαλία

 

Οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αυτό ήταν εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ.

“Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος”, είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Βρυξέλλες.

 

 

Πηγή: Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News