Κόσμος Παρασκευή 25/03/2022, 13:00
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμπράμοβιτς σε ρόλο διαμεσολαβητή με τη στήριξη του Πούτιν

Ο Αμπράμοβιτς σε ρόλο διαμεσολαβητή με τη στήριξη του Πούτιν

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την εμπλοκή του Ρομάν Αμπράμοβιτς στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας με ρόλο διαμεσολαβητή, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, καταρρίπτωντας τους ισχυρισμούς του Αμπράμοβιτς περί μη συμμετοχής του στον στενό κύκλο της ρωσικής ηγεσίας.

Ειδικότερα, ο Αμπράμοβιτς, αφού έλαβε την έγκριση του Πούτιν, συνάντησε στενό συνεργάτη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με σκοπό την οργάνωση της εκκίνησης των συνομιλιών. Οι συνομιλίες πράγματι ξεκίνησαν λίγο αργότερα αν και τόσο η ουκρανική πλευρά όσο και δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν ότι η Ρωσία δεν διαπραγματεύεται την κατάπαυση του πυρός, αλλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με σκοπό την αναδιοργάνωση των στρατευμάτων της.

Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι στο ουκρανικό κοινοβούλιο και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, αποκάλυψε ότι συνάντησε τον Αμπράμοβιτς σε πόλη της Λευκορωσίας, όταν έλαβε χώρα ο πρώτος γύρος συνομιλιών: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο κ. Αμπράμοβιτς εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στις ειρηνευτικές συνομιλίες», είπε ο Αραχαμία στους FT. Ο δισεκατομμυριούχος «μπήκε στη διαδικασία μέσω της διεθνούς εβραϊκής κοινότητας», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο Αμπράμοβιτς είχε λάβει το πράσινο φως από τον ίδιο τον Πούτιν. Ο Πεσκόφ είπε την Πέμπτη ότι ο επιχειρηματίας έπαιξε ρόλο στην οργάνωση των συνομιλιών, προσθέτοντας: «Τώρα γίνονται συνομιλίες μεταξύ των δύο διαπραγματευτικών ομάδων – των Ρώσων και των Ουκρανών».

Τα κίνητρα του Αμπράμοβιτς

Ωστόσο, ο ρόλος του Αμπράμοβιτς και η συμμετοχή του στις συνομιλίες δεν είναι ξεκάθαρος με το Ισραήλ και την Τουρκία να παίρνουν αποστάσεις. Το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει ότι ο ολιχάρχης έπαιξε κάποιο ρόλο αναφορικά με την δική του εμπλοκή στις συνομιλίες, ενώ και η Τουρκία που έχει αναλάβει ρόλο ειρηνοποιού αποφεύγει κάθε σχετικό σχόλιο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ιδιωτικό τζετ του Αμπράβομιτς πριν προσγειωθεί στη Μόσχα έκανε στάσεις τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δύο πολυτελή γιοτ ιδιοκτησίας του βρήκαν ασφαλές καταφύγιο σε τουρκικά λιμάνια. 

Επιφυλάξεις για τον ρόλο του Αμπράμοβιτς διατηρούν και αξιωματούχοι της Δύσης θεωρώντας ότι ο ίδιος υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του ενώ τα κίνητρα της εμπλοκής του ήταν ιδιοτελή. Μιλώντας στους Financial Times ποστηρίζουν ότι ήθελε να αποφύγει τις κυρώσεις που του επιβληθήκαν σε Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες του στοίχισαν μεταξύ άλλων και την ιδιοκτησία της Τσέλσι. Ο Αμπράμοβιτς κατάφερε όμως να αποφύγει τις κυρώσεις στις ΗΠΑ και κομβικό ρόλο σ’ αυτό φέρεται να έπαιξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διαβάστε επίσης:

Αμπράμοβιτς: Ο Λαβύρινθος που έστησε για «αθόρυβες» επενδύσεις στην Wall Street

Αμπράμοβιτς: Πώς πλούτισε το ορφανό που πουλούσε πλαστικές πάπιες

Στο Αιγαίο Πέλαγος δύο σούπερ-γιοτ του Αμπράμοβιτς

Οι σκοτεινές διαδρομές του χρήματος που έκαναν τον Αμπράμοβιτς δισεκατομμυριούχο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News