Κόσμος Πέμπτη 24/03/2022, 17:44
ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο καλός…κατακτητής είναι η Ρωσία;

Πόσο καλός…κατακτητής είναι η Ρωσία;

Με βραδύτερους ρυθμούς από το προσδοκώμενο ανέπτυξε η Ρωσία τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η «άτσαλη» έναρξη της εισβολής, αλλά και η απάντηση της Δύσης με συνεχείς κυρώσεις προσέλκυσε διεθνές ενδιαφέρον, αλλά και έντονες επικρίσεις λόγω της βαρβαρότητας των ρωσικών δυνάμεων και των επιθέσεων σε αμάχους.

Ακόμη και εάν η Ρωσία καταφέρει τελικά τον στόχο της να κατακτήσει έστω και μέρος της πολύ μικρότερης γειτονικής Ουκρανίας, η οποία έχει επιδείξει ισχυρή αντίσταση με την στήριξη των δυτικών συμμάχων, τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητά της να διατηρήσει ένα καθεστώς κυριαρχίας. Στην περίπτωση που η Ρωσία νικήσει τον πόλεμο, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι ο ουκρανικός στρατός και άλλοι παράγοντες της χώρας θα συγκροτήσουν δυνάμεις αντίστασης, αφήνοντας την Ρωσία να αντιμετωπίσει μία εξέγερση.

Σε αντίθεση με τον πόλεμο μεταξύ δύο στρατών, σε περίπτωση εξέγερσης υπάρχουν λιγότεροι κανόνες και μεγαλύτερη ευελιξία στην μάχη σε αντίθεση με τις παραδοσιακές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο λόγος

Σύμφωνα με σχετική έκθεση από την Rand Corporation, οι ρωσικές και πρώην σοβιετικές δυνάμεις έχουν αποτύχει επανειλημμένως στο παρελθόν να αντιμετωπίσουν εξεγέρσεις. Ο βασικός λόγος για τον οποίο αποτυγχάνουν αποδίδεται ακριβώς στην ωμή βία που τείνει να χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός.

Μάλιστα, στην περίπτωση της εξέγερσης στην Δημοκρατία της Τσετσενίας το 1994, οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να την καταστείλουν διότι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην στρατηγική, τον εξοπλισμό, αλλά και το ηθικό των στρατιωτών. Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν ποτέ να κερδίσουν την στήριξη του τοπικού πληθυσμού και δεν προσπάθησαν να επιλύσουν τα προβλήματα που οδήγησαν εξ αρχής στην εξέγερση.

Σύμφωνα πάντοτε με την έκθεση της Rand, όσες φορές αποπειράθηκε ο κατακτητής να καταστείλει εξέγερση αποφεύγοντας τα στρατιωτικά μέσα, η σχετική επιχείρηση είχε μεγαλύτερη επιτυχία. Αντίθετα, μεγαλύτερες πιθανότητες αποτυχίας έχουν οι επιχειρήσεις όπου χρησιμοποιείται ο εκφοβισμός, η συνολική τιμωρία και η διαφθορά.

Βέβαια, ακόμη χειρότερο ιστορικό σε σχέση με την Ρωσία στην καταστολή εξεγέρσεων έχουν οι ΗΠΑ. Ακόμη και ο πιο ανεπτυγμένος στρατός στον κόσμο έχει αποτύχει στην καταστολή εξεγέρσεων, διότι δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στην μάχη και βέβαια ενδεικτική είναι η πανωλεθρία το 1975 στο Βιετνάμ.

Πόσο καλός…κατακτητής είναι η Ρωσία;-1

Γράφημα: statista

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Back in the USSR: Οι Ρώσοι τσακώνονται για ένα πακέτο ζάχαρη

Τι «McDonald’s», τι «Θείος Βάνια»: Οι ρωσικές εταιρείες παίρνουν τη θέση των πολυεθνικών

Το πολεμικό «μαξιλάρι» της Ρωσίας που μεγάλωνε επί δύο δεκαετίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News