Κόσμος Τρίτη 22/03/2022, 21:00
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βγάζει από την κατάψυξη τις σχέσεις Μακρόν – Ερντογάν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βγάζει από την κατάψυξη τις σχέσεις Μακρόν – Ερντογάν

Οι προσπάθειες της Γαλλίας και της Τουρκίας να βάλουν τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν βελτιώσει τις μέχρι πρότινος παγερές τους σχέσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συντονίζουν τις ενέργειές τους, καθώς χρησιμοποιούν την πρόσβαση που έχουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων.

Οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν τη μέρα που κηρύχθηκε ο πόλεμος, ενώ πιθανότατα θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Παράλληλα, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ οι υπουργοί Άμυνας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι στρατοί των δύο χωρών πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στη Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες. 

Ο Αλί Ονανέρ, πρεσβευτής της Τουρκίας στη Γαλλία, επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την ειρήνευση, ωστόσο το γραφείο του Γάλλου προέδρου δεν δέχτηκε να σχολιάσει.

Πρόκειται για σημαντική αλλαγή στη σχέση Μακρόν-Ερντογάν, η οποία έχει στιγματιστεί από σειρά διαφωνιών εδώ και χρόνια, για θέματα όπως οι ενεργειακές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, η σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν ή η θέση του Ισλάμ στη Δύση. 

Με ανταλλαγή επιστολών ήδη από τον Ιανουάριο του 2021, οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Από τότε η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική συμφιλίωσης με τους γείτονές της, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ενίσχυσε τους δεσμούς της με την ουκρανία. Ωστόσο, εξαρτάται πολύ από το φυσικό αέριο, τα γεωργικά προϊόντα και τους τουρίστες της Ρωσίας. Προς το παρόν δεν έχει πάρει μεριά στον πόλεμο.

«Φαίνεται ότι ο Πούτιν όχι μόνο αποκαθιστά τη χαμένη ενότητα της ΕΕ, αλλά υπενθυμίζει και στην Άγκυρα τα οφέλη της από τους δυτικούς συμμάχους», έγραψε ο Γκούντερ Σόφερτ, ειδικός περί τα τουρκικά στη γερμανική δεξαμενή σκέψης SWP.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ρωσία και Ουκρανία κοντά σε συμφωνία στα κρίσιμα ζητήματα

Με τις «ευλογίες» της Ε.Ε. η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Μακρόν: Πιο δημοφιλής με την εμπλοκή του στο ρωσο-ουκρανικό – Νικητής στις εκλογές δείχνει δημοσκόπηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News