Κόσμος Τρίτη 22/03/2022, 20:42
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πώς τα δυτικά ΜΜΕ διαπερνούν το «σιδηρούν παραπέτασμα» του Πούτιν

Οι τελευταίες προσπάθειες αποκλεισμού των Ρώσων από πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες, μετέτρεψαν με γοργούς ρυθμούς τη Ρωσία σε ψηφιακό παρία

Ρωσία: Πώς τα δυτικά ΜΜΕ διαπερνούν το «σιδηρούν παραπέτασμα» του Πούτιν

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τη βίαιη εισβολή τους στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εξαπολύσει και έναν ψηφιακό πόλεμο εντός της Ρωσίας. Η σφαίρα των ΜΜΕ στη χώρα, που βρισκόταν υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο ακόμα και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει περιοριστεί ακόμα περισσότερο.

Όπως αναφέρει το Atlantic, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Ρώσοι βασίζονται κυρίως σε κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα για την ενημέρωσή τους, το γεγονός ότι κάποιοι παρακολουθούν τις ειδήσεις σε ξένα μέσα είναι κάτι που ενοχλεί τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην εγκαθίδρυση του ελέγχου της τόσο σε εγχώρια όσο και σε διεθνή μέσα που λειτουργούν στη χώρα. Αλλά ακόμα και σε αυτό το πλαίσιο, οι τελευταίες προσπάθειες αποκλεισμού των Ρώσων από πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες, μετέτρεψαν με γοργούς ρυθμούς τη Ρωσία σε ψηφιακό παρία.

Ωστόσο, πολλοί Ρώσοι βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν αυτές τις απαγορεύσεις, πολλοί από τους οποίους υποστηρίζονται από διεθνή μέσα ενημέρωσης που είναι πρόθυμα να διατηρήσουν την ψηφιακή τους παρουσία στη χώρα, ακόμη και αν δεν μπορούν να έχουν πλέον φυσική παρουσία σε αυτήν.

Οι New York Times, που ανακοίνωσαν ότι απέσυραν τους δημοσιογράφους τους από τη Ρωσία, και η Washington Post, που δεν κατονομάζει πλέον τους συντάκτες της στα θέματα για τη Ρωσία ώστε να τους προστατεύσει, έφτιαξαν τα δικά τους κανάλια στο Telegram, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που δεν έχει ακόμη απαγορευθεί και έχει καταγράψει πάνω από 1 δισεκατομμύριο downloads από χρήστες (με τη Ρωσία να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά).

Στο μεταξύ, το BBC, του οποίου η ρωσόφωνη ιστοσελίδα τριπλασίασε και με το παραπάνω τον μέσο όρο των εβδομαδιαίων επισκεπτών της κατά την πρώτη εβδομάδα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και προτού απαγορευθεί από το Κρεμλίνο, ενθάρρυνε το κοινό της να χρησιμοποιήσει εργαλεία όπως το Psiphon App, που βοηθάει τους χρήστες να κρύψουν την τοποθεσία τους, και το Tor, μια πιο ασφαλή μηχανή αναζήτησης.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής επίθεσης, η ζήτηση για VPN στη Ρωσία αυξήθηκε ραγδαία κατά περισσότερο από 2.500% σε σχέση με τα επίπεδα προ εισβολής, σύμφωνα με το Top10VPN, μια ιστοσελίδα που παρακολουθεί τα στοιχεία που αφορούν το VPN.

Όπως αναφέρει το Atlantic, οι περισσότεροι θεωρούν πως η Δύση και ειδικότερα, τα δυτικά ΜΜΕ, έχουν υποχρέωση να μην γυρίσουν την πλάτη στο ρωσικό κοινό. Καθώς τα περιθώρια πληροφόρησης από εναλλακτικές πηγές γίνονται στενότερα, και ενώ οι απειλές εναντίον όσων παρεκκλίνουν από το αφήγημα του Κρεμλίνου γίνονται εντονότερες, τόσο μεγαλύτερη γίνεται και η ευθύνη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Atlantic

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News