Κόσμος Κυριακή 20/03/2022, 08:09
ΚΟΣΜΟΣ

Τι σήμαιναν τελικά οι κίτρινες στολές των κοσμοναυτών; Η Roscosmos απαντά

Τι σήμαιναν τελικά οι κίτρινες στολές των κοσμοναυτών; Η Roscosmos απαντά

«Κάποιες φορές το κίτρινο είναι απλά κίτρινο», ήταν η απάντηση της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος Roscosmos σχετικά με τον σάλο που προκάλεσε η επιλογή των τριών κοσμοναυτών της να φορέσουν στολές στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

 Οι κοσμοναύτες Oleg Artemyev, Denis Matveyev και  Sergey Korsakov της Roscosmos ήταν οι πρώτες νέες αφίξεις στον διαστημικό σταθμό από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.  Ταξίδεψαν με το Soyuz MS-21, το οποίο εκτοξεύτηκε με επιτυχία από το Baikonur στο Καζακστάν την Παρασκευή και τρεις ώρες αργότερα έφτασαν με ασφάλεια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου συνάντησαν δύο Ρώσους, τέσσερις Αμερικανούς και έναν Γερμανό. 

Στις εικόνες που έφτασαν στη γη, οι κίτρινες στολές τους με τα μπλε στοιχεία δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες, με πολλούς να υποθέτουν ότι πρόκειται για μια ένδειξη συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό. Η κανονική στολή των Ρώσων κοσμοναυτών είναι μπλε και τουλάχιστον ένας από τους άνδρες τη φορούσε πριν από την εκτόξευση. 

Πάντως, όταν οι κοσμοναύτες μίλησαν με τις οικογένειές τους στη γη, ο Artemyev ερωτήθηκε για τις στολές και είπε ότι κάθε πλήρωμα διαλέγει τη στολή που θα φορέσει. «Ήταν σειρά μας να διαλέξουμε ένα χρώμα. Αλλά στην πραγματικότητα, είχαμε μαζέψει πολύ κίτρινο ύφασμα το οποίο έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε. Για αυτό έπρεπε να φορέσουμε κίτρινο», είπε.

Από την έναρξη του πολέμου, πολλοί φορούν τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας για να δείξουν αλληλεγγύη προς τη χώρα.  Ωστόσο, το γραφείο τύπου της Roscosmos ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο της στολής εγκρίθηκε πολύ καιρό πριν από τα γεγονότα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «το να βλέπει κανείς την ουκρανική σημαία παντού και στα  πάντα είναι τρελό». 

«Οι στολές του νέου πληρώματος είναι φτιαγμένες στα χρώματα του εμβλήματος του Bauman Moscow State Technical University, από το οποίο αποφοίτησαν και οι τρεις κοσμοναύτες», εξήγησε. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Αλληλεγγύη στο διάστημα; Γιατί φόρεσαν κίτρινα οι Ρώσοι κοσμοναύτες

Η απομόνωση της Ρωσίας φτάνει ακόμα και στο διάστημα

ISS: Ανησυχίες για «εγκλωβισμό» αστροναύτη στο διάστημα λόγω των κυρώσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News