Κόσμος Σάββατο 19/03/2022, 21:42
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εντός των ημερών περισσότεροι πύραυλοι Javelin και Stinger

Ουκρανία: Εντός των ημερών περισσότεροι πύραυλοι Javelin και Stinger

Νέα αμερικανικά όπλα, ανάμεσά τους πυραύλους Javelin και Stinger, πρόκειται να παραλάβει τις επόμενες ημέρες η Ουκρανία, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της χώρας, Ολεξίγι Ντανίλοφ.

«Τα όπλα θα βρίσκονται στο έδαφος της χώρας μας στο εγγύς μέλλον. Μιλάμε για μέρες», είπε σε συνέντευξή του.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε και άλλες νέες αποστολές οπλισμού στην Ουκρανία, στις οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνονται ακόμη και drones.

Οι Ουκρανοί φαίνεται να αξιοποιούν κάποια από τα όπλα τους έστειλε η Δύση ενάντια στις αδυναμίες των ρωσικών δυνάμεων, είτε πρόκειται για τα αμερικανικά φορητά αντιαεροπορικά FIM-92 Stinger, είτε για τα επίσης αμερικανικά φορητά αντιαρματικά Javelin.

Το αμερικανικής κατασκευής φορητό αντιαρματικό σύστημα Javelin λέγεται πως υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματικό απέναντι στα ρωσικά άρματα και οχήματα. Ο λόγος για ένα σύστημα σχετικά ελαφρύ και εύκολο στην χρήση. Για τη μεταφορά και λειτουργία του, απαιτούνται μόνο δύο στρατιώτες-χειριστές, που στοχεύουν (με ανιχνευτή-ερευνητή υπέρυθρων IR seeker, ακόμη και τη νύχτα) και ρίχνουν (είτε «ψηλοκρεμαστά», είτε σε «ευθεία» βολή) κάθε φορά έναν πύραυλο (ικανό να σπάει τη θωράκιση των ρωσικών τανκς επειδή φέρει δύο πολεμικές κεφαλές) προτού οπλίσουν ξανά και ξαναρίξουν.     

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News