Κόσμος Παρασκευή 18/03/2022, 13:02
ΚΟΣΜΟΣ

Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου – Η θέση της Ελλάδας

Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου – Η θέση της Ελλάδας

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Φινλανδία ανακηρύχθηκε «η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου» για το 2022.

Με βαθμό 7,82 στα 10, η σκανδιναβική χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων προηγείται της Δανίας, της Ισλανδίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας, καθώς οι πρώτες θέσεις της κατάταξης παραμένουν οι ίδιες τα τελευταία χρόνια και κυριαρχούνται από τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα αυτές της βόρειας Ευρώπης.

Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην πρώτη θέση από τότε που άρχισε να συντάσσεται η εν λόγω έκθεση: πριν από τη Φινλανδία, η Νορβηγία ήταν στην κορυφή το 2017 ενώ η Δανία κατείχε για χρόνια την πρώτη θέση.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report), μια ετήσια μελέτη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που άρχισε να πραγματοποιείται πριν από δέκα χρόνια, η Ελλάδα έχει ανέβει μια θέση φέτος στην 67η θέση του καταλόγου, από την 68η όπου βρισκόταν το 2021, βρίσκεται δηλαδή κάπου στη μέση.

Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου – Η θέση της Ελλάδας-1

Αντίθετα, στις τελευταίες θέσεις της λίστας με τις 146 χώρες, βρίσκονται η Ζιμπάμπουε, ο Λίβανος (με βαθμό 2,95) και το Αφγανιστάν (με βαθμό 2,40).

Οι τρεις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αυτές που οπισθοχώρησαν περισσότερο στην κατάταξη ήταν ο Λίβανος, η Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν.

Η εικοσάδα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου:

Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου – Η θέση της Ελλάδας-2

Αυξήθηκε η καλοσύνη, μειώθηκε το άγχος

Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της φετινής έκθεσης είναι ότι παρατηρήθηκε αύξηση των τριών δεικτών καλοσύνης (οι δωρέες σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, η βοήθεια σε αγνώστους και ο εθελοντισμός) σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας.

«Το δίδαγμα από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας αυτά τα τελευταία χρόνια είναι ότι η κοινωνική αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία μεταξύ των ανθρώπων και η εντιμότητα της κυβέρνησης έχουν κρίσιμη σημασία για την ευημερία», σχολίασε ο Τζέφρι Ζακς, ένας από συντάκτες της.

Ακόμη ένα θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η ανησυχία και το άγχος φαίνεται πως μειώθηκαν τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας. Αν και ήταν πάνω κατά 4% το 2021 σε σχέση με πριν την πανδημία, το ποσοστό είναι το μισό σε σχέση με το 8% που καταγράφηκε το 2020.

Παρά τον κορωνοϊό, τα δεδομένα που καταγράφηκαν δεν διαφέρουν σε σχέση με άλλες χρονιές: για τους νέους, η ικανοποίηση από τη ζωή έχει μειωθεί, ενώ για τους άνω των 60 ετών έχει αυξηθεί.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται από το 2012, χρησιμοποιεί κυρίως τις δημοσκοπήσεις Gallup, στο πλαίσιο των οποίων οι κάτοικοι ερωτώνται για το προσωπικό τους επίπεδο ευτυχίας, σε συνδυασμό με το ΑΕΠ και αξιολογήσεις που αφορούν το επίπεδο της αλληλεγγύης, της ατομικής ελευθερίας και της διαφθοράς, ώστε να υπάρξει ένας συνολικός βαθμός.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN, AFP

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News