Κόσμος Πέμπτη 17/12/2020, 21:23
BREXIT

Γκόουβ: Κάτω από 50% η πιθανότητα συμφωνίας

Γκόουβ: Κάτω από 50% η πιθανότητα συμφωνίας

Πιθανότητα μικρότερη από 50% για μία εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με την Ε.Ε. δίδει ο κορυφαίος ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, σκιαγραφώντας έναν απαισιόδοξο τόνο δύο μόλις εβδομάδες πριν από την οριστική προθεσμία. 

Η αρνητική του πρόβλεψη έρχεται σε αντίθεση με τον κορυφαίο διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ ο οποίος έχει δηλώσει ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος. Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αισιοδοξία ότι ίσως οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς γεφυρώθηκε το χάσμα σε βασικά θέματα, εξαιρουμένης της αλιείας.

Ο Γκόουβ, μιλώντας στο κοινοβούλιο, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν και πολλές ελπίδες για συμφωνία. «Εάν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία έως τις 31 Δεκεμβρίου, τότε η αντίστροφη μέτρηση θα έχει αρχίσει ανοίγοντας το δρόμο για έξοδο δίχως συμφωνία», προσέθεσε. Για τον Γκόουβ, η τελευταία εφικτή ημερομηνία για επίτευξη συμφωνίας είναι οι επόμενες ημέρες μετά την αργία των Χριστουγέννων. 

Αξιωματούχος της Ε.Ε., που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι οι διαφωνίες για την αλιεία δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί και τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι διπλωμάτες δεν αναμένουν συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας. Πάντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει γνωστοποιήσει ότι έχει προγραμματίσει έκτακτη ολομέλεια στα τέλη Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία έως την προσεχή Δευτέρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News