Κόσμος Πέμπτη 17/12/2020, 20:48
ΚΥΠΡΟΣ

Η κυπριακή βουλή καταψήφισε τον προϋπολογισμό

Η κυπριακή βουλή καταψήφισε τον προϋπολογισμό

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση για τον προϋπολογισμό του 2021 εν μέσω έντονων διαξιφισμών για το πρόγραμμα για τα «χρυσά διαβατήρια», την χορήγηση δηλ. υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές. 

Συνολικά 29 βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό συγκριτικά με 24 που ψήφισαν υπέρ, καθότι το κυβερνόν κόμμα του Αναστασιάδη δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή. Η Κύπρος έβαλε τέλος στο πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας την 1η Νοεμβρίου, εν μέσω καταχρήσεων και της εξασθενημένης οικονομίας της. Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Δημήτρης Σιλούρης υπέβαλε τον Οκτώβριο την παραίτησή του από τη στιγμή που το Al Jazeera τον αποθανάτισε τη στιγμή που προσφέρθηκε να χορηγήσει υπηκοότητα σε Κινέζο επιχειρηματία με ποινικό μητρώο. Βουλευτές της Αντιπολίτευσης είχαν τότε ζητήσει να διενεργηθεί έρευνα από τις ελεγκτικολογιστικές αρχές του κράτους σε όλες τις υποθέσεις που αφορούσαν την χορήγηση υπηκοότητας. Η κυβέρνηση όμως αρνήθηκε να το κάνει μετά από παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα του κράτους διορίστηκε επιτροπή για να εξετάσει το εν λόγω πρόγραμμα. 

Τώρα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα πρέπει να υποβάλει ξανά τον προϋπολογισμό προς ψήφιση αφού πρώτα κάνει κάποιες αλλαγές. Το θέμα είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πιθανότητα να μην είναι σε θέση να κάνει πληρωμές από την 1η Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων και συνεισφορών στο εθνικό σύστημα υγείας σε μία περίοδο αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των δανειακών υποχρεώσεων.

Την βαθιά του θλίψη και απογοήτευση για την καταψήφιση του Προϋπολογισμού του 2021, αλλά και την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει οι πολίτες να πληρώσουν το κόστος από τους εκβιασμούς ενός κόμματος, εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σημείωσε δε, ότι είναι η πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που καταψηφίζεται ο προϋπολογισμός, για λόγους μάλιστα ξένους προς την φιλοσοφία του Προϋπολογισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News