Κόσμος Τρίτη 15/03/2022, 21:17
ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Σχέδιο να απαγορευθεί η πώληση τσιγάρων σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2010

Δανία: Σχέδιο να απαγορευθεί η πώληση τσιγάρων σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2010

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο, ώστε η νέα γενιά να μην πληγεί ποτέ από τον καπνό, εξετάζοντας την απαγόρευση της πώλησης των προϊόντων νικοτίνης σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί από το 2010 και μετά.

«Ο στόχος μας είναι όλοι όσοι έχουν γεννηθεί το 2010 και μετά να μην αρχίσουν ποτέ να καπνίζουν ή να χρησιμοποιούν προϊόντα νικοτίνης», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χένικε σε συνέντευξη Τύπου.

«Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να απαγορεύσουμε τις πωλήσεις σε αυτή τη γενιά αυξάνοντας σταδιακά το όριο ηλικίας», στο οποίο μπορεί να αγοραστούν προϊόντα καπνού, εξήγησε.

Σήμερα, ο ισχύων κανονισμός απαγορεύει στους Δανούς ηλικίας κάτω των 18 ετών να αγοράζουν καπνό ή να καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ωστόσο, το 31% της ηλικιακής ομάδας 15-29 ετών καπνίζει, υπογράμμισε ο υπουργός, και το κάπνισμα, πρώτη αιτία καρκίνου στη χώρα, προκαλεί 13.600 θανάτους ετησίως σε αυτό το κράτος των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρήγγειλε η δανέζικη Ένωση καταπολέμησης του καρκίνου, το 64% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ αυτού του σχεδίου. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών είναι 67%.

Πρωτοπόρος στην καταπολέμηση του καπνίσματος, η Νέα Ζηλανδία είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι θέλει να απαγορεύσει σταδιακά την πώληση καπνού αυξάνοντας, από το 2027, την ηλικία κατά την οποία μπορεί να αγοραστεί.

Στη Δανία, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση προτίθεται επίσης να αντιμετωπίσει δραστικά την κατανάλωση αλκοόλ στους νέους.

Συγκεκριμένα θα αυξήσει στα 18 έτη το όριο ηλικίας για την αγορά αλκοολούχων ποτών, έναντι των 16 ετών που ίσχυε νωρίτερα για όλα τα ποτά που περιέχουν λιγότερο από 16,5% αλκοόλ.

 

Πηγή: AFP

 

Διαβάστε επίσης:

Πόσοι Ελληνες καπνίζουν καθημερινά – Η σύγκριση με τους Ευρωπαίους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News