Κόσμος Τρίτη 15/03/2022, 20:45
ΚΟΣΜΟΣ

Σδούκου: Μπορούμε να γίνουμε ο νέος ενεργειακός διάδρομος για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ

«Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας είναι μείζονος σημασίας και θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές» είπε ο Dr. Andrew Light, Assistant Secretary for International Affairs στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ

Σδούκου: Μπορούμε να γίνουμε ο νέος ενεργειακός διάδρομος για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ

«Η ουκρανική κρίση για ακόμη μία φορά απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νέος ενεργειακός διάδρομος για φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε η κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο 3ο Συνέδριο για την Νοτιο-Ανατολικη Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, στην Ουάσιγκτον. 

Στο ίδιο πάνελ με την κα. Σδούκου συμμετείχαν ο Dr. Andrew Light,  Assistant Secretary for International Affairs στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας, καθηγητής κ. Γιάννης Μανιάτης και συζήτησαν για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, στo πλαίσιo του 3ου Συνεδρίου για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη συζήτηση την οποία συντόνισε, ο κ. Νικόλαος Κατσίμπας, μέλος ΔΣ του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, η κα. Σδούκου τόνισε τα έργα που είναι σε εξέλιξη στη χώρα στον τομέα της ενέργειας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις υποδομές για LNG, τον αγωγό TAP και την διασύνδεση της Αλεξανδρούπολης. Ακόμα μίλησε για την πρωτοβουλία 3+1 καθώς και για το East Med Gas Forum.

Ειδικότερα, η κα. Σδούκου υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του 3+1 initiative έχουν δημιουργηθεί τέσσερις ομάδες εργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών στις θεματικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ενεργειακών υποδομών, της κυβερνοασφάλειας καθώς και της ασφάλειας στην υπεράκτια παραγωγή υδρογονανθράκων.

«Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει όλους τους παραπάνω τομείς και βοηθά ενεργά στη δημιουργία νέων ευκαιριών για επενδύσεις. Η ουκρανική κρίση για ακόμη μία φορά απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νέος ενεργειακός διάδρομος για φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Light είπε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας για ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση είναι σημαντικές και ότι θα πρέπει η χώρα να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση υποδομών που θα την βοηθήσουν στην μετάβαση σε ενεργειακά προϊόντα που θα είναι πιο «πράσινα» και που θα την στρέψουν μακριά από την εξάρτησή της από τη Ρωσία. «Η αφοσίωση των ΗΠΑ σε πρωτοβουλίες, όπως η Πρωτοβουλία 3+1 είναι δεδομένες. Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας είναι μείζονος σημασίας και θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής κ. Μανιάτης, τόνισε ότι η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας είναι η μόνη που τα τελευταία 10 χρόνια έχει την πολιτική και οικονομική στήριξη όλων των παρατάξεων της χώρας.

«Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο-κλειδί στον τομέα της ενέργειας. Ο αγωγός East-Med είναι η μόνη εναλλακτική λύση για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε.

Η νέα εποχή  (μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) είναι σημαντική και στηρίζεται και στην συνεργασία στον τομέα του LNG με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε μακροχρόνια συμβόλαια να εξασφαλίσουν σταθερές τιμές για τους καταναλωτές. «Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένα κέντρο (hub) για όλη την Ευρώπη, από όπου η ενέργεια θα περνά μέσω της Ελλάδας (και τον Βαλκανίων) στην κεντρική Ευρώπη», συμπλήρωσε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βαρβιτσιώτης: Επιτακτική ανάγκη η επιτάχυνση του EastMed για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Πομπέο: Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι μια μεγάλη καταστροφή, ειδικά για τη ΝΑ Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News