Κόσμος Σάββατο 12/03/2022, 15:45
ΚΟΣΜΟΣ

FT: Η Ρωσία απειλεί να πλήξει τις Δυτικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία

FT: Η Ρωσία απειλεί να πλήξει τις Δυτικές αποστολές όπλων στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα πυροβολήσει δυτικές αποστολές όπλων προς το Κίεβο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε το Σάββατο ότι «η τροφοδοσία της Ουκρανίας με όπλα από μια ολόκληρη σειρά χωρών» δεν είναι απλώς μια επικίνδυνη κίνηση, αλλά κάτι που μετατρέπει αυτές τις νηοπομπές σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέρριψε τις εκκλήσεις του Κιέβου για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα παρασυρθεί σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, ούτε θα στείλει στρατεύματα για να υπερασπιστεί τη χώρα.

Ωστόσο, οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν δεσμευτεί για σημαντική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα. Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί 6,5 δισ. δολάρια σε αμυντικές δαπάνες, η Βρετανία έχει στείλει 3.615 αντιαρματικούς πυραύλους NLAW και αντιαρματικά όπλα Javelin, ενώ τα σκανδιναβικά κράτη έχουν στείλει περισσότερα από 10.000 αντιαρματικά όπλα.

Ο Ριάμπκοφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν περαιτέρω τις εντάσεις καθοδηγώντας τις προσπάθειες των δυτικών κυρώσεων. «Οι ΗΠΑ είναι αυτές που αύξησαν τις εντάσεις στο μέγιστο στις διεθνείς υποθέσεις. Και αυτό είναι πριν φτάσουμε σε αυτό που κάνουν στην πράξη υποστηρίζοντας το εγκληματικό καθεστώς του Κιέβου», συμπλήρωσε. 

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «συνεχή επαφή» και η Μόσχα είναι ακόμη ανοιχτή σε στρατηγικό διάλογο με την Ουάσιγκτον για τον έλεγχο των όπλων.

Ο Πούτιν απαιτεί από την Ουκρανία να αναγνωρίσει την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών κρατών στην περιοχή του Ντονμπάς, να δεσμευθεί για αποστρατικοποίηση και να κηρύξει ουδετερότητα στο σύνταγμά της.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε ορισμένες παραχωρήσεις, αλλά περιέγραψε τη στάση της Μόσχας ως αίτημα για «συνθηκολόγηση». Οι συνομιλίες στη Λευκορωσία και την Τουρκία αυτή την εβδομάδα δεν κατάφεραν να επιτύχουν μια σημαντική πρόοδο ή ακόμη και να καθιερώσουν εκεχειρία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Ζητά βοήθεια από Μακρόν και Σολτς για το δήμαρχο της Μελιτόπολης

Λευκορωσία: Δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News