Κόσμος Σάββατο 12/03/2022, 10:13
ΚΟΣΜΟΣ

ISS: Ανησυχίες για «εγκλωβισμό» αστροναύτη στο διάστημα λόγω των κυρώσεων

ISS: Ανησυχίες για «εγκλωβισμό» αστροναύτη στο διάστημα λόγω των κυρώσεων

Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΙSS), υποστήριξε σήμερα ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, και ζήτησε την άρση τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία των ρωσικών διαστημοπλοίων που ανεφοδιάζουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) θα διαταραχθεί από τις κυρώσεις, επηρεάζοντας κατά συνέπεια το ρωσικό τμήμα του σταθμού, που χρησιμεύει κυρίως για τη διόρθωση της τροχιάς ολόκληρης της δομής. Κατά συνέπεια, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «’την προσθαλάσσωση’ ή ‘την προσγείωση’ του ISS που ζυγίζει 500 τόνους».

«Κάνουν τα πράγματα χειρότερα» είναι τα πρόσφατα σχόλια του Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Την ίδια στιγμή, βίντεο ρωσικής προέλευσης που δημοσιεύτηκε στην Telegram πριν από μια εβδομάδα προκαλεί ανησυχία σχετικά με την κατάσταση ενός αστροναύτη της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όπως κοινοποιήθηκε από το NASA Watch το προηγούμενο Σάββατο (5 Μαρτίου), το βίντεο του ρωσικού κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου RIA Novosti δείχνει τον αστροναύτη της NASA Μάρκ Βάντε Χέι να μένει πίσω στον ISS αντί να αναχωρεί με ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz όπως είχε προγραμματιστεί.

Ορισμένες πηγές ερμήνευσαν αυτό το βίντεο και τα σχόλια του Ρογκόζιν ότι η Roscosmos μπορεί να σχεδιάζει να αφήσει πίσω τον Βάντε Χέι ή να κάνει κάτι άλλο παρόμοιο ανεύθυνο στον ISS. Αυτή η ανησυχία φαίνεται υπερβολική αυτή τη στιγμή, ωστόσο, δεδομένου ότι η NASA έχει τονίσει ότι η συνεργασία του ISS συνεχίζεται κανονικά.

Ο Βάντε Χέι βρίσκεται αναμένεται να καταρρίψει το αμερικανικό ρεκόρ με τη μεγαλύτερη συνεχή παραμονή στο διάστημα, το οποίο κατέχει επί του παρόντος ο αστροναύτης της NASA Σκοτ Κέλι, ο οποίος πέρασε 340 ημέρες στο διάστημα το 2015 και το 2016. Ο Βάντε Χέι έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από το ISS με ένα Soyuz στις 30 Μαρτίου με δύο Ρώσους κοσμοναύτες, τον Anton Shkaplerov και τον Petr Dubrov, για να προσγειωθεί μαζί τους στο Καζακστάν.

Ενώ η NASA επιδιώκει «λειτουργική ευελιξία» στην αντιμετώπιση του Roscosmos, η αμερικανική υπηρεσία εξακολουθεί να αναμένει από τον Βάντε Χέι να κατέβει όπως είχε προγραμματιστεί, τόνισε η εκπρόσωπος της NASA για διαστημικές επιχειρήσεις.

«Όταν βρίσκεσαι στο διάστημα και πετάς γύρω από τη Γη με 17.500 μίλια την ώρα και σε ένα πολύ επικίνδυνο περιβάλλον, η συνεργασία είναι το πιο σημαντικό πράγμα», είπε ο πρώην αστροναύτης Σκοτ ​​Κέλι αναφερόμενος στη συνεργασία με τους Ρώσους.

Σημειώνεται ότι ο ISS χωρίζεται σε δύο τμήματα: το Ρωσικό Τμήμα Τροχιάς που λειτουργεί από τη Ρωσία και το Τμήμα των ΗΠΑ που διευθύνεται από τους Αμερικανούς και Ρώσους αστροναύτες οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στο εσωτερικό του ISS το 1998.

Πηγή: AFP, CNN, ABC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News