Κόσμος Πέμπτη 17/12/2020, 14:50
ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανότητα για επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία τον Μάρτιο

Φωτ: © European Union

Σημαντικές επιπλέον κυρώσεις ενδέχεται να επιβληθούν στην Άγκυρα έως τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο διπλωμάτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ανταποκριτή της Καθημερινής στις Βρυξέλλες.

Αυτό, σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, θα γίνει εφόσον είναι αρνητικά τα ευρήματα της έκθεσης Μπορέλ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την προσήλωσή της στην αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ίδια πηγή αναφέρει στην «Κ» ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι νέες κυρώσεις σχετικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης να μην αφορούν μόνο άτομα, αλλά και οντότητες.

Η επιτροπή RELEX έχει συνάντηση σήμερα για το ζήτημα αυτό και υπάρχει μία διάθεση να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας δόθηκε εντολή στον Ζ. Μπορέλ, να υποβάλει «έκθεση σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς και σχετικά με τα μέσα και τις επιλογές για την ακολουθητέα πορεία», συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής των κυρώσεων για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η έκθεση, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, θα τεθεί προ εξέταση «το αργότερο κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News