Κόσμος Τετάρτη 9/03/2022, 11:34
ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τα γιοτ, στο στόχαστρο και τα τζετ των Ρώσων μεγιστάνων

Νέος νόμος στη Βρετανία που απαγορεύει εντελώς τις ρωσικές πτήσεις

Μετά τα γιοτ, στο στόχαστρο και τα τζετ των Ρώσων μεγιστάνων

Μετά τα γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών, άρχισαν οι κατασχέσεις και των ιδιωτικών αεροσκαφών τους, καθώς συνεχίζονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και συγκεκριμένων φυσικών προσώπων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτή τη φορά, οι βρετανικές αρχές κατέσχεσαν το τζετ του Εβγένι (ή Γιουτζίν) Σβίντλερ, δισεκατομμυριούχου στον χώρο του πετρελαίου και στενού φίλου του Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο ιδιωτικό αεροδρόμιο Φάρνμπορο (Farnborough), το οποίο βρίσκεται στο Χάμσαϊρ της Αγγλίας, νοτιοδυτικά του Λονδίνου. Yπέβαλε σχέδιο πτήσης τη Δευτέρα και επρόκειτο να απογειωθεί την Τρίτη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η Telegraph.

Ωστόσο, χτες το βράδυ ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, ανακοίνωσε νέο νόμο ο οποίος καθιστά ποινικό αδικημα την πτήση ή την προσγείωση ρωσικών αεροσκαφών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι νέες αυτές κυρώσεις αφορούν σε οποιοδήποτε αεροσκάφος ανήκει, μισθώνεται ή λειτουργεί από οποιονδήποτε έχει σχέση με τη Ρωσία ή συγκεκριμένα άτομα και επιχειρήσεις.

Έτσι, λοιπόν, νωρίς το πρωί της Τρίτης το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας διέταξε την ανάκληση της άδειας του ξένου αυτού ιδιωτικού τζετ, κάτι που σημαίνει ότι αυτό δεν μπορούσε πλέον να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο μεταφέροντας επιβάτες. Με λίγα λόγια, ο Shvidler δεν θα μπορούσε να φύγει από τη χώρα με το τζετ του και θα έπρεπε να βρει άλλο τρόπο για να ταξιδέψει.

Πάντως, υπήρξε και ένα πρόβλημα μέχρι να βρεθεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης του αεροσκάφους, καθώς ο Ρώσος μεγιστάνας είναι μόνιμος κάτοικος Βρετανίας και έχει και αμερικανική υπηκοότητα.

Με τον νόμο αυτό του Σαπς, έκλεισαν κάποιες γραφειοκρατικές «τρύπες» που επέτρεπαν μέχρι πρότινος τις πτήσεις από τη Ρωσία προς τη Βρετανία λόγω διαφορετικού καθεστώτος ιδιοκτησίας.


«Χθες το βράδυ υπέγραψα επίσης ένα νόμο που κλείνει μερικά από τα παραθυράκια που έχουν να κάνουν με τον εντοπισμό της ιδιοκτησίας μερικών απ’ αυτά τα αεροσκάφη», δήλωσε ο Γκραντ Σαπς μιλώντας στο BBC.

«Υπάρχει ένα τέτοιο αεροσκάφος αυτή τη στιγμή στο έδαφος στο Φάρνμπορο, το οποίο ουσιαστικά κατέσχεσα ενώ ερευνούσαμε περαιτέρω τις λίγες τελευταίες ημέρες – και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε νόμους διαθέσιμους που να καθιστούν κάτι τέτοιο δυνατό», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Κατασχέθηκε και άλλο σκάφος Ρώσου ολιγάρχη

Ο Αλίσερ Ουσμάνοφ έχασε το Dilbar: Όταν ο «σκληρός» της Ρωσίας εντυπωσίαζε τα Χανιά

Πού αναζητούν καταφύγιο τα γιοτ των Ρώσων δισεκατομμυριούχων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News