Κόσμος Παρασκευή 4/03/2022, 13:38
ΚΟΣΜΟΣ

No fly zone: Τι είναι η «ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού» – Γιατί διστάζει το ΝΑΤΟ

No fly zone: Τι είναι η «ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού» – Γιατί διστάζει το ΝΑΤΟ

Το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού (no fly zone) πάνω από την Ουκρανία είναι πιθανό να εξετάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα στο αρχηγείο της Συμμαχίας. 

Η είδηση έγινε γνωστή από τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής του συγκεκριμένου μέτρου στο μέτωπο της Ανατολικής Ευρώπης. 

Βέβαια, μέχρι στιγμής εξακολουθεί να θεωρείται αρκετά δύσκολη η εφαρμογή μιας «no fly zone», δεδομένου του κινδύνου άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής των νατοϊκών δυνάμεων με τη Ρωσία, κάτι που ελλοχεύει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, διαβεβαίωσε ότι «παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ΝΑΤΟ «δεν είναι μέρος της σύγκρουσης. «Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, σύγκρουση με τη Ρωσία» ξεκαθάρισε, υποβαθμίζοντας την πιθανότητα επιβολής «no fly zone». 

«Όλοι οι Σύμμαχοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βοηθούν την Ουκρανία, όλοι οι Σύμμαχοι συμβάλλουν στην ενίσχυση του ίδιου του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία μας είναι αμυντική. Δεν αναζητούμε καμία σύγκρουση. Αλλά αν έρθει σε εμάς η σύγκρουση, είμαστε έτοιμοι και θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ». 

Τι είναι η «no fly zone» 

Η επιβολή «no fly zone» αποτελεί στρατιωτικό μέτρο, το οποίο σημαίνει ότι τα πολεμικά αεροσκάφη δεν επιτρέπεται να πετούν πάνω από συγκεκριμένα εδάφη μιας χώρας ή στο σύνολο της επικράτειας μιας χώρας. 

Μάλιστα, η ενεργοποίηση αυτού του μέτρου επιτρέπει την πραγματοποίηση προληπτικών στρατιωτικών χτυπημάτων, προκειμένου να τηρηθεί η απαγόρευση πτήσεων και να μην βρεθούν αεροσκάφη στον αέρα. 

Φυσικά, κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Ουκρανίας σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διαφύλαξη της «no fly zone», κάτι που δεν αποκλείεται να φέρει τη Συμμαχία σε απευθείας σύγκρουση με τα ρωσικά στρατεύματα. 

Επομένως, για πολλούς, θεωρείται ως παράτολμο βήμα, δεδομένης της μέχρι στιγμής απροθυμίας της Δύσης να εμπλακεί και στρατιωτικά στην εν εξελίξει πολιτική σύρραξη στην Ανατολική Ουκρανία. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ζαπορίζια όπως Τσέρνομπιλ; Οι ειδικοί απαντούν

«Του δίνω το πολύ 12 μήνες»: Στρατηγικός αναλυτής προβλέπει την πτώση του Πούτιν

Πριν και μετά τον πόλεμο: Το μέγεθος της καταστροφής μέσα από 7 φωτογραφίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News