Κόσμος Παρασκευή 4/03/2022, 07:07
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πυρηνικός συναγερμός στην Ζαπορίζια – Έκκληση ηγετών για εκεχειρία

Ουκρανία: Πυρηνικός συναγερμός στην Ζαπορίζια – Έκκληση ηγετών για εκεχειρία

Πυρηνικός συναγερμός σήμανε στην Ουκρανία όταν στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια, ξέσπασε φωτιά, έπειτα από σφοδρά χτυπήματα από ρωσικές δυνάμεις. Η φωτιά έκαιγε για τέσσερις ώρες, καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες δεν επέτρεπαν στις δυνάμεις της πυροσβεστικής να προσεγγίσουν, όμως έσβησε στις 6:20 το πρωί, και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας. 

Μέσα στη νύχτα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία» και προειδοποίησε για νέο Τσέρνομπιλ. «Η Ρωσία θέλει να το επαναλάβει, αλλά έξι φορές πιο δυνατό», είπε. «Ευρωπαίοι, παρακαλώ, ξυπνήστε. Πείτε στους πολιτικούς σας ότι Ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν τον πυρηνικό σταθμό ενέργειας της Ζαπορίζια. Υπάρχουν έξι ενεργειακές μονάδες. Μία μονάδα είχε εκραγεί στο Τσέρνομπιλ», είπε. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έθεσε το κέντρο ανάγκης της σε 24ωρη επιφυλακή λόγω της «σοβαρής κατάστασης» στη Ζαπορίζια, με το γενικό διευθυντή Rafael Gross να εκφράζει βαθιά ανησυχία. 

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή και να αφήσει τις δυνάμεις των πυροσβεστών να προσεγγίσουν. 

«Αυτές οι απαράδεκτες επιθέσεις από τη Ρωσία πρέπει να σταματήσουν αμέσως», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, αφότου και εκείνος μίλησε με τον Ζελένσκι.

Έκκληση να σταματήσουν οι επιθέσεις απηύθυνε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. 

 

Διαβάστε επίσης: 

Φαρμακεία: Ξεπουλάει το ιώδιο υπό τον φόβο πυρηνικού πολέμου

SOS για τους 15 εν λειτουργία πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας

Ουκρανία: Αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News