Κόσμος Πέμπτη 3/03/2022, 16:51
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Διαπραγματεύσεις εν μέσω βομβαρδισμών

8η ημέρα εχθροπραξιών

Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Διαπραγματεύσεις εν μέσω βομβαρδισμών

Ξεκίνησε λίγο πριν τις 5.00 το απόγευμα ο β’ γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ενόσω συνεχίζονται οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες εστιάζουν στην κατάληψη του Κιέβου, της Μαριούπολης και των υπόλοιπων μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας. 

Οι δύο αντιπροσωπείες βρίσκονται στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, όπου λαμβάνει χώρα ο νέος γύρος των διπλωματικών επαφών. Όπως και στον πρώτο γύρο, πάντως, οι προσδοκίες για άμεση κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία παραμένουν χαμηλές. 

Στο μεταξύ, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για 8ο διαδοχικό 24ωρο, με τη Ρωσία να καταλαμβάνει τα ξημερώματα την πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, τη Χερσώνα (βρίσκεται στα νότια). 

Ukraine visual guide-tout-feb28

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι του υπό πολιορκία Κιέβου ετοιμάζονται για τη «μάχη των μαχών», εν αναμονή της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα. Πρόχειρα οδοφράγματα, μολότοφ αλλά και στρατιωτικά μπλόκα συνθέτουν την πρώτη γραμμή άμυνας των Ουκρανών. 

Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Διαπραγματεύσεις εν μέσω βομβαρδισμών-1
Φωτ. AP

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προέλαση προς το Κίεβο (λόγω της ουκρανικής αντίστασης), παρά τον μεγάλο αριθμό δυνάμεων που έχουν συγκεντρώσει. Ας σημειωθεί ότι το στρατιωτικό κομβόι έξω από την πρωτεύουσα εκτιμάται σε μήκος 65 χιλιομέτρων. 

Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Διαπραγματεύσεις εν μέσω βομβαρδισμών-2
Φωτ. Reuters

Στη Μαριούπολη, όπου βρίσκονται περίπου 100.000 Έλληνες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για πολιορκία, η οποία μοιάζει με την αντίστοιχη των Ναζί στο Λένινγκραντ. Η υπεράσπιση της Μαριούπολης θεωρείται μείζονος σημασίας για τους Ουκρανούς, καθώς δεν θέλουν να χάσουν την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.  

Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Διαπραγματεύσεις εν μέσω βομβαρδισμών-3
Φωτ. Reuters

Μάχες, με αμείωτο ρυθμό, εξελίσσονται και στην πόλη Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, η οποία βομβαρδίζεται αδιάκοπα τα τελευταία 24ωρο. 

Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Διαπραγματεύσεις εν μέσω βομβαρδισμών-4
Φωτ. Reuters

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, περισσότερο από ένα εκατομμύριο άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε., ο συνολικός αριθμός ενδέχεται να φθάσει τα 4 εκατομμύρια. 

Κατά κύριο λόγο, οι Ουκρανοί καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες της Δύσης, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία. Ένας μικρός αριθμός, ιδίως από τις ρωσόφωνες περιοχές, έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. 

Map showing countries in Europe to which Ukrainian refugees are heading

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα «γεράκια» του Πούτιν που «τρέχουν» τον πόλεμο στην Ουκρανία

Oι 10 μύθοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο ηγέτης που νομίζαμε ότι ξέραμε καλά

Η ιστορία του Πούτιν με τον αρουραίο και τι μας μαθαίνει για την Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News