Κόσμος Πέμπτη 3/03/2022, 12:59
ΚΟΣΜΟΣ

Ποια είναι τα «γεράκια» του Πούτιν που «τρέχουν» τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ποια είναι τα «γεράκια» του Πούτιν που «τρέχουν» τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήδη βρίσκεται στην 8η ημέρα της, με τα ρωσικά στρατεύματα να καταλαμβάνουν το βράδυ της Τετάρτης την πρώτη μεγάλη πόλη, τη Χερσωνα (βρίσκεται στα νότια). 

Παρά τους χιλιάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται ανένδοτος, αρνούμενος να αποχωρήσει από την Ουκρανία και να βάλει τέλος στο αιματοκύλισμα. 

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι χαρακτηρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο ως έναν απομονωμένο ηγέτη, ο οποίος πλέον υπακούει περισσότερο στο συναίσθημα και λιγότερο στη λογική. 

Ο ίδιος, άλλωστε, φαίνεται ότι συμβουλεύεται μόνο έναν στενό κύκλο συνεργατών. Ποιοι είναι αυτοί; 

Sergei Shoigu, υπουργός Άμυνας 

Sergei Shoigu

Ως πολιτικός προϊστάμενος του στρατού, είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την εισβολή στην Ουκρανία. Πρόκειται για έναν έμπειρο και έμπιστο συνεργάτη του Πούτιν, με τον οποίο διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις. Συχνά – πυκνά οι δυο τους πηγαίνουν για ψάρεμα ή κυνήγι. Πολλές φορές δε, ο Shoigu περιγράφεται ως ένας από τους πιθανούς διαδόχους της ρωσικής προεδρίας. Του πιστώνεται, εξάλλου, η στρατιωτική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014

Valery Gerasimov, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων  

Valery Gerasimov

Όντας ο στρατιωτικός ηγέτης της Ρωσίας, η δουλειά του είναι να εισβάλει στην Ουκρανία και να τελειώσει τη «δουλειά» όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο Gerasimov διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τσετσενικού πολέμου το 1999, ενώ εδώ και ημέρες βρίσκεται στην προμετωπίδα των στρατιωτικών σχεδιασμών για την Ουκρανία. «Ο Πούτιν δεν μπορεί να ελέγξει κάθε στρατιώτη, αλλά αυτός έχει την ικανότητα να το κάνει» περιγράφουν Ρώσοι αναλυτές.

Nikolai Patrushev, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας

Nikolai Patrushev

Πρόκειται για «το πιο “γεράκι” από όλα τα “γεράκια”», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν αναλυτές με γνώση επί των ρωσικών εξελίξεων. «Θεωρεί ότι η Δύση έχει τελειώσει για τη Ρωσία εδώ και χρόνια» συμπληρώνουν. O Patrushev είναι πιστός συνεργάτης του Πούτιν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μάλιστα, ελάχιστοι έχουν τόση επιρροπή στον Ρώσο πρόεδρο όσο ο ίδιος. 

Alexander Bortnikov, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας 

Alexander Bortnikov

Πρόκειται για τον άνθρωπο που συλλέγει πληροφορίες για το Κρεμλίνο. Έχοντας υπηρετήσει στην KGB του Λένιγκραντ (μαζί με τον Patrushev), έχει αναλάβει τα ηνία των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας. Διαθέτει σημαντική επιρροή στα τεκταινόμενα της χώρας καθώς και στις δυνάμεις επιβολής του νόμου.  

Sergey Naryshkin, διευθυντής της Ξένης Υπηρεσίας Πληροφοριών 

Sergei Naryshkin

Έχοντας και ο ίδιος προϋπηρεσία στην KGB του Λένιγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη), όπου ο Πούτιν έλκει την καταγωγή του, βρίσκεται στο πλευρό του Ρώσου προέδρου καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας. Αυτό που κάνει στην ουσία είναι να συλλέγει πληροφορίες για τους εξωτερικούς «εχθρούς» της Ρωσίας. 

Sergei Lavrov, υπουργός Εξωτερικών 

Sergei Lavrov

Για 18 χρόνια βρίσκεται στην κορυφή της ρωσικής διπλωματίας, αποτελώντας έναν από τους στενότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες του Πούτιν. Άλλωστε, ο Lavrov εκτιμάται ότι διαδραματίζει καίριο ρόλο στις αποφάσεις του Κρεμλίνου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Oι 10 μύθοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σφίγγει ο «οικονομικός στραγγαλισμός» – Εκτός δεικτών οι ρωσικές μετοχές 

Όταν ο «σκληρός» της Ρωσίας εντυπωσίαζε τα Χανιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News