Κόσμος Τετάρτη 2/03/2022, 22:05
ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Η Κίνα ζήτησε από την Ρωσία να καθυστερήσει την εισβολή έως τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων

NYT: Η Κίνα ζήτησε από την Ρωσία να καθυστερήσει την εισβολή έως τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει τη ρωσική πλευρά στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλει στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, όπως αποκάλυψαν σήμερα οι New York Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν Ευρωπαίο.

Οι Times ανέφεραν ότι μια έκθεση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών αποδεικνύει ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν κάποιο επίπεδο γνώσης σχετικά με τα σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, πριν εκκινήσει τη διαδικασία την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Μόσχα και το Πεκίνο εξέδωσαν τότε μία ανακοίνωση 5.000 λέξεων, δηλώνοντας ότι η συνεργασία τους «δεν είχε όρια», καταγγέλλοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και βεβαιώνοντας ότι θα εγκαθιδρύσουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με αληθινή «δημοκρατία».

Όταν ρωτήθηκε μέσω email εάν Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν προτρέψει τους Ρώσους αξιωματούχους να καθυστερήσουν μια εισβολή στην Ουκρανία μέχρι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, είπε: «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εικασίες χωρίς καμία βάση».

Η Κίνα πραγματοποίησε την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις 20 Φεβρουαρίου. Την επόμενη μέρα, ο Πούτιν διέταξε περισσότερα ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν σε μια ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, αφού η κρατική τηλεόραση μετέδωσε μια συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και μια μακρά ομιλία στην οποία είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι μέρος της Ρωσίας αντί να υπάρχει ως χώρα. Στις 24 Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στρατός άρχισε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις με βαλλιστικούς πυραύλους, οβίδες πυροβολικού και μονάδες αρμάτων μάχης.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι είναι απλή σύμπτωση το γεγονός πως η εισβολή του Πούτιν ξεκίνησε αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Ρωσία μετέφερε στρατιωτικές μονάδες από τα σύνορά της με την Κίνα και άλλα μέρη της ανατολής στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία για να προετοιμαστεί για την εισβολή. Οι κινήσεις έδειχναν υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ Ρώσων και Κινέζων αξιωματούχων.

Πηγή: The New York Times

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News