Κόσμος Τρίτη 1/03/2022, 22:29
ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι» στην ενταξιακή προοπτική του Κιέβου από Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία – Συμβούλιο Άμυνας το πρωί της Τετάρτης

«Ναι» στην ενταξιακή προοπτική του Κιέβου από Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία – Συμβούλιο Άμυνας το πρωί της Τετάρτης

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία ανέφεραν σήμερα πως στηρίζουν την προσπάθεια της Ουκρανίας για οικοδόμηση στενότερων πολιτικών και οικονομικών δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνάντηση του λεγόμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης» στο Λοτζ της Πολωνίας, οι τρεις χώρες τόνισαν πως «επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους πως θα ενισχύσουν την πολιτική σύνδεση και την οικονομική ολοκλήρωση της Ουκρανίας με την ΕΕ και την εσωτερική αγορά της».

Η Ουκρανία υπέβαλε επισήμως αίτημα για την ένταξή της στην ΕΕ, χθες Δευτέρα. Ωστόσο η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει χρόνια, παρά την υποστήριξη χωρών μελών της ΕΕ στον απόηχο της ρωσικής εισβολής.

 

Μακρόν: Συγκαλεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας αύριο το πρωί

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας για αύριο το πρωί, για τρίτη φορά αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την περασμένη Πέμπτη.

Ο Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, πολλαπλασιάζει τις διπλωματικές ενέργειες και τις επαφές του επιδιώκοντας να βρει μια λύση στην κρίση αυτή. Νωρίτερα σήμερα μίλησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Ινδίας, της Ιαπωνίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Φινλανδίας και της Λιθουανίας.

Η Γαλλία συμμετέχει στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία και σκοπεύει να παράσχει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί ανακοίνωσε ότι θα σταλούν ενισχύσεις στις χώρες της Βαλτικής αλλά και στη Ρουμανία.

 

 

Διαβεβαιώσεις Κάμαλα Χάρις στις χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

 

Την ίδια στιγμή, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είχε σήμερα διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες πέντε κρατών τα οποία συνθέτουν τη λεγόμενη ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, η Κάμαλα Χάρις είπε στους ηγέτες της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας ότι η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία και τους γείτονές της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και άλλων ανθρωπιστικών αναγκών.

Νωρίτερα σήμερα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν για την κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων σε τοποθεσίες με άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία — αμυντική, οικονομική και ανθρωπιστική.

 

Πηγή: Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News