Κόσμος Τρίτη 1/03/2022, 08:58
ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Αποστολή 100 αντιαρματικών οπλικών συστημάτων Carl Gustaf

Καναδάς: Αποστολή 100 αντιαρματικών οπλικών συστημάτων Carl Gustaf

Ο Καναδάς θα εφοδιάσει με αντιαρματικά όπλα και εξελιγμένα πυρομαχικά την Ουκρανία, υποστηρίζοντας την αντίστασή της κατά της ρωσικής εισβολής, όπως δήλωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ενώ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

«Ο Καναδάς θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την ηρωική άμυνα της Ουκρανίας κατά του ρωσικού στρατού» δήλωσε ο Τριντό στους δημοσιογράφους στην Οτάβα. «Ανακοινώνουμε την πρόθεσή μας να απαγορεύσουμε όλε τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. Πρόκειται για μία βιομηχανία που ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό τον πρόεδρο Πούτιν, αλλά και τους ολιγάρχες του».

Ο Καναδάς έχει ήδη αποστείλει όπλα, παρέχοντας υποστήριξη μη θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία, ενώ έχει υποστηρίξει και μία σειρά κυρώσεων, τασσόμενος υπέρ της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT για τις διεθνείς τραπεζικές πληρωμές.

«Παρέχουμε ακόμη περισσότερη αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία και θα στείλουμε 100 αντιαρματικά οπλικά συστήματα Carl Gustaf και 2.000 ρουκέτες. Τα όπλα αυτά, θα παραδοθούν το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ.

Ο Καναδάς εισήγαγε ρωσικά ενεργειακά προϊόντα οικονομικής αξίας περίπου 204 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 (Statistics Canada).

Ο Καναδάς έχει την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως, με τη μεγαλύτερη παραγωγή του πετρελαίου του να προέρχεται από την Αλμπέρτα, σε απόσταση από τα διυλιστήρια που βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας και είναι ιδιοκτησίας της Irving Oil, Suncor Energy, Valero Energy Corp και της Cresta Fund Management. Τα διυλιστήρια αυτά στα ανατολικά της χώρας εισάγουν πετρέλαιο όταν αυτό απαιτείται, όπως επίσης και καύσιμα προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, όταν γίνεται συντήρηση στις υποδομές, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σικ αντιπρόεδρο στην Ένωση Καυσίμων του Καναδά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News