Κόσμος Δευτέρα 28/02/2022, 19:06
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία στην Τουρκία: Στόχος να φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία

Ιστορική συμφωνία στην Τουρκία: Στόχος να φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία

Έξι τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να αναθεωρήσουν τους εκλογικούς νόμους και τους θεσμούς της χώρας μέσω ενός ιστορικού συμφώνου, το οποίο έχει στόχο να λήξει την σχεδόν εικοσαετή παραμονή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία.

Οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας και ενός ισχυρού φιλοκουρδικού κόμματος δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα να περιορίσουν τον ρόλο του Ερντογάν και να αποκαταστήσουν το κράτος δικαίου μετά από χρόνια δημοκρατικής οπισθοδρόμησης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό, φιλελεύθερο, δημοκρατικό και δίκαιο σύστημα που θα καθιερώνει τη διάκριση των εξουσιών με ένα αποτελεσματικό και συμμετοχικό νομοθετικό σώμα, μια σταθερή εκτελεστική εξουσία που θα λειτουργεί σε καθεστώς διαφάνειας και λογοδοσίας, μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαιοσύνη», αναφέρεται στην κοινή τους δήλωση.

«Η Τουρκία έχει χάσει πάρα πολλά τα τελευταία δέκα χρόνια υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε ως φάρος ελπίδας», σημείωσε προ ολίγων ημερών υψηλόβαθμο στέλεχος στο Ίδρυμα Μπέρτελσμαν, αναφερόμενο στην αξιολόγηση της δημοκρατίας στην Τουρκία. «Η διάκριση των εξουσιών και η συμμετοχή είναι τόσο περιορισμένες ώστε εδώ και δύο χρόνια έπρεπε να χαρακτηρίσουμε την Τουρκία ως μια αυταρχική χώρα. Δυστυχώς, αυτή η εκτίμηση δεν έχει αλλάξει στο μεταξύ».

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και η Μεράλ Ακσενέρ, του δεξιού κόμματος IYI, ήταν μεταξύ των ηγετών που υπέγραψαν το σύμφωνο.

Στο πλευρό τους συντάχθηκαν ο Αλί Μπαμπατζάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι υπηρέτησαν και οι δύο ως υπουργοί υπό τον Ερντογάν στο παρελθόν, αλλά αργότερα παραιτήθηκαν από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για να σχηματίσουν δύο ξεχωριστές αποσχισθείσες ομάδες. Συμμετείχαν επίσης δύο άλλα μικρά κόμματα, το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το δεξιό Δημοκρατικό κόμμα.

Η κίνηση έλαβε χώρα εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας δυσαρέσκειας για την οικονομία και την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού που έχει διαβρώσει τη δημοτικότητα του Ερντογάν και του AKP. Στο επίκεντρο της διακήρυξης ήταν η υπόσχεση κατάργησης του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης, που εισήχθη το 2018 και έχει δώσει τεράστιες εξουσίες στα χέρια του Ερντογάν. 

Άλλες δεσμεύσεις περιελαμβάνουν την επιβολή επταετούς ορίου θητείας στον πρόεδρο και την αφαίρεση των εξουσιών από τον ηγέτη και το συμβούλιο των υπουργών του για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Τα έξι κόμματα δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένως αρνηθεί. Διαμήνυσαν επίσης ότι θα εγγυηθούν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, η οποία έχει αντιμετωπίσει σοβαρές παρεμβάσεις από τον Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Bertelsmann: Βολή κατά της δημοκρατίας η πανδημία – Αυξήθηκαν τα αυταρχικά καθεστώτα

Η οικονομική περιπέτεια της Τουρκίας: Οι αστοχίες και λάθος υπολογισμοί του Ερντογάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News