Κόσμος Παρασκευή 25/02/2022, 22:28
ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει τη Δύναμη Αντίδρασης για κάθε ενδεχόμενο

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει τη Δύναμη Αντίδρασης για κάθε ενδεχόμενο

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε στεριά, θάλασσα και σε αέρα για να ενισχύσουν περαιτέρω τη στάση τους και να ανταποκριθούν γρήγορα σε κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της Βορειατλαντικής Συμμαχίας.

«Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι έχουν αναπτύξει χιλιάδες ακόμη στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Έχουμε πάνω από 100 αεριωθούμενα αεροσκάφη σε κατάσταση συναγερμού που λειτουργούν σε περισσότερες από 30 διαφορετικές τοποθεσίες και πάνω από 120 πλοία από τον Βορρά μέχρι τη Μεσόγειο.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για λανθασμένους υπολογισμούς ή παρεξηγήσεις, «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε κάθε Συμμάχο και κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε επίσης ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους, η πρώτη ως επιτιθέμενος και η δεύτερη ως συνεργός στην απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες σήμερα κατέστησαν επίσης σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, είπε ο Στόλτενμπεργκ. Η συλλογική απάντηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα είναι περισσότερη υποστήριξη σε χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, «για να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν με τις δημοκρατικές τους μεταρρυθμίσεις, και να ακολουθήσουν τον δρόμο που ελεύθερα έχουν επιλέξει», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε, τέλος, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν τι είδους οπλικό υλικό και στήριξη θα παράσχουν στην Ουκρανία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και συστήματα αεράμυνας. «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη στρατιωτική, αλλά και διαφορετικά είδη εξοπλισμού στην Ουκρανία», είπε ο Γ.Γ.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, η Γερμανία θα στείλει στη Σλοβακία έναν λόχο, ανακοίνωσε πριν από λίγο η υπουργός ‘Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

«Αυτό θα γίνει γρήγορα», διευκρίνισε η κυρία Λάμπρεχτ, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF και τόνισε ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει στη δημιουργία μιας «ομάδας μάχης» και στην αεράμυνα. Προηγουμένως, εκπρόσωπος του υπουργείου ‘Αμυνας είχε δηλώσει ότι εκτός από την αποστολή πολεμικών σκαφών, η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην εγκατάσταση αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην ανατολική Ευρώπη.

Τις τελευταίες ημέρες η Γερμανία διπλασίασε ακόμη τον αριθμό των Eurofighter που σταθμεύουν στη Ρουμανία για την επιτήρηση του εναέριου χώρου, ενώ έχει διευρύνει και τη στρατιωτική παρουσία της στην Λιθουανία, φθάνοντας τους 1000 στρατιώτες.

Η δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ

Για τη «σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», κάνουν λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη δήλωσή τους, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και η ΕΕ.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία επέτρεψε η Λευκορωσία. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιστρέψει από τον δρόμο της επιθετικότητας που επέλεξε», τονίζουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, ενώ επισημαίνουν ότι η «βάναυση και εντελώς απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» στην Ουκρανία, ήταν σχεδιασμένη από καιρό.

«Λυπούμαστε για την τραγική απώλεια ζωών, τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της Ρωσίας. Η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει ριζικά κλονιστεί. Ο κόσμος θα θεωρήσει υπεύθυνη τη Ρωσία, καθώς και τη Λευκορωσία για τις πράξεις τους. Καλούμε όλα τα κράτη να καταδικάσουν ανεπιφύλακτα αυτήν την ασυνείδητη επίθεση. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», συνεχίζει η δήλωση των ΝΑΤΟϊκών Συμμάχων.

«Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή τη σύγκρουση. Έχει απορρίψει το μονοπάτι της διπλωματίας και του διαλόγου που της προσέφεραν επανειλημμένα το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι. Έχει παραβιάσει θεμελιωδώς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ. Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν επίσης κατάφωρη απόρριψη των αρχών που κατοχυρώνονται στην Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας: η Ρωσία είναι αυτή που έχει απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις της βάσει του Νόμου», επισημαίνουν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ προσθέτουν ότι «η απόφαση του Προέδρου Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι ένα τρομερό στρατηγικό λάθος, για το οποίο η Ρωσία θα πληρώσει σοβαρό τίμημα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, για τα επόμενα χρόνια».

«Τεράστιες και πρωτοφανείς κυρώσεις έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ», αναφέρει η δήλωση.

Παράλληλα, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της «στο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ουκρανίας και τον γενναίο λαό της Ουκρανίας που υπερασπίζεται τώρα την πατρίδα του», ενώ επισημαίνεται ότι οι συμμαχικές χώρες θα συνεχίσουν να παρέχουν «πολιτική και πρακτική υποστήριξη στην Ουκρανία».

«Επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων. Αυτή η θέση αρχών δεν θα αλλάξει ποτέ», αναφέρει η δήλωση.

Σχετικά με την αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ, επισημαίνεται ότι οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις που απαιτούνται για την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων. «Έχουμε αναπτύξει αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και θαλάσσια μέσα σε όλη την περιοχή του ΝΑΤΟ. Έχουμε ενεργοποιήσει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για να προετοιμαστούμε για να ανταποκριθούμε σε μια σειρά απρόβλεπτων καταστάσεων και να ασφαλίσουμε το έδαφος της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των δυνάμεων απόκρισής μας. Τώρα πραγματοποιούμε σημαντικές πρόσθετες αμυντικές αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες αναπτύξεις για να διασφαλίσουμε ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα σε ολόκληρη τη Συμμαχία, τώρα και στο μέλλον. Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτικά».

Τέλος, υπογραμμίζεται η «σιδερένια» δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον: «Είμαστε ενωμένοι για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους Συμμάχους. Η ελευθερία θα νικάει πάντα την καταπίεση».

Διαβάστε επίσης:

SWIFT: Γιατί η Δύση διστάζει να αποβάλει την Ρωσία

Μπορέλ: Η Ε.Ε. βάζει στο νέο πακέτο κυρώσεων Πούτιν και Λαβρόφ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News