Κόσμος Παρασκευή 25/02/2022, 17:05
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν καλεί τους Ουκρανούς να καταθέσουν τα όπλα – Νέες κυρώσεις εξετάζει η Δύση

Σε εξέλιξη η «πολιορκία» του Κιέβου

Ο Πούτιν καλεί τους Ουκρανούς να καταθέσουν τα όπλα – Νέες κυρώσεις εξετάζει η Δύση

Να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο ρωσικός στρατός βρίσκεται περιμετρικά του Κιέβου και «πολιορκεί» την ουκρανική πρωτεύουσα. 

Σε σύντομες δηλώσεις του, ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους Ουκρανούς να παραδώσουν τα όπλα, ενώ επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι, την οποία χαρακτήρισε ως ομάδα τοξικομανών και νεοναζί. 

Λίγο νωρίτερα δε, η ρωσική προεδρία είχε καλέσει τους Ουκρανούς να παραδοθούν και να στείλουν αντιπροσωπεία στο Μινσκ της Λευκορωσίας, προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με Ρώσους αξιωματούχους.  

Μάχες στο Κίεβο

Στο μεταξύ, το κύριο μέτωπο των πολεμικών συγκρούσεων βρίσκεται σήμερα στο Κίεβο, όπου ισχυρές δυνάμεις της Ρωσίας επιχειρούν περιμετρικά, με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας. 

Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, με τη βοήθεια εθελοντών και κατοίκων, συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πόλη. 

Ο αριθμός των νεκρών -και στις δύο πλευρές- παραμένει αδιευκρίνιστος, αν και σίγουρα κυμαίνεται σε τριψήφια επίπεδα. Άγνωστος είναι και ο αριθμός των τραυματιών.  

Νέες κυρώσεις

Την ίδια ώρα, τρίτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο αυτή τη φορά τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλούνται Reuters και Financial Times. 

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί, συγκεκριμένα, σκοπεύουν να εγκρίνουν το απόγευμα της Δευτέρας το «πάγωμα« των ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου ηγέτη και του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. 

Παρ’ όλα αυτά, δεν θα επιβληθεί απαγόρευση ταξιδιών εντός Ε.Ε. για τον Πούτιν και τον Λαβρόφ, σε μια συμβολική κίνηση, η οποία κρατάει ανοιχτές τις διπλωματικές διόδους. 

Επιπλέον, θα υπάρξει και νέα δέσμη μέτρων κατά τραπεζών και βιομηχανιών της Ρωσίας. Το ζήτημα συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολλούς ηγέτες να τάσσονται υπέρ ενός τρίτου γύρου οικονομικών κυρώσεων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Οι κυρώσεις δεν έπεισαν τη Ρωσία – Πολεμάμε μόνοι μας

Ευρώπη: Ποιες τράπεζες ανησυχούν για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ε.Ε: Νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας – Στο στόχαστρο οικονομία, ενέργεια, μεταφορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News